Хартиените пари изчезват? Все повече държави вече проучват цифрови версии на своите валути

Хартиените пари изчезват? Все повече държави вече проучват цифрови версии на своите валути Общо 134 държави, представляващи 98% от световната икономика, вече проучват цифрови версии на своите валути, като повече от половината от тях са в напреднала фаза на разработване, пилотни проекти или стартиране, показва проучване, цитирано от Ройтерс и Investor.
В изследването на Атлантическия съвет, базиран в САЩ анализаторски център, се подчертава, че всички държави от Г-20, с изключение на Аржентина, понастоящем се намират в някакъв етап от разработване на цифрова валута, като САЩ все повече изостават.
Макар че има напредък по отношение на дигиталния долар "на едро" само за банките, такъв за по-широкото население на САЩ изглежда "в застой", се казва в доклада, а шефът на Федералния резерв Джером Пауъл заяви този месец, че "нищо подобно не се приближава към това да се случи".
Президентът на САЩ Джо Байдън нареди да се проучи възможността за въвеждане на цифров долар през 2022 г., но темата се превърна в разделящ политически въпрос, като републиканският съперник на Байдън в тазгодишната предизборна надпревара в САЩ Доналд Тръмп се зарече да не допусне това.
"Най-важното тук е, че различията между най-големите централни банки в света по отношение на цифровите валути на централните банки (Central Bank Digital Currency - CBDC) се увеличават", заяви Джош Липски от Атлантическия съвет, изтъквайки колко по-напред са Китай, Европа и Япония.
Поддръжниците на дигиталните валути твърдят, че те ще позволят нови функционалности и ще осигурят алтернатива на физическите пари. Но в редица страни те предизвикаха и протести заради възможността за правителствен контрол и следене.
Рискът от изоставане на САЩ е "по-раздробена международна платежна система", добави Липски, като заяви, че Вашингтон може да загуби част от световното си финансово влияние, ако други страни продължат да налагат новите стандарти за CBDC.
В момента се изпълняват около 36 пилотни проекта за цифрови валути, включително китайският e-CNY, който се изпробва с 260 млн. души в 25 града. Европейската централна банка (ЕЦБ) вече шест месеца работи по "подготовката" на цифровото евро.
Бахамските острови, Ямайка и Нигерия вече имат напълно функциониращи дигитални валути, въпреки че Източнокарибският валутен съюз (ECCU) - състоящ се от 8 държави - наскоро стана първият, който изключи такава валута, след като заради проблеми потребителите останаха без достъп до цифровите си портфейли.
Докладът разкрива също, че работата по проекти за CBDC на едро се е удвоила след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. и последвалия отговор със санкции на Г-7.
В момента се изпълняват 13 трансгранични проекта за търговия на едро, включително един, наречен "mBridge", който свързва Китай, Тайланд, ОАЕ и Хонконг и ще включи още 11 неразкрити засега държави през тази година.
Всички те биха могли да станат част от лавина от големи проекти до 2027 г., както и ЕЦБ, чиято настояща пилотна схема се разглежда като потенциален проект за други водещи големи икономики.
Китайският цифров юан все още е най-големият и най-напредналият пилотен проект, който е изпробван в различни сценарии - от билети за обществен транспорт и COVID проверки до закупуване на петрол и благородни метали.
Кога Китай ще пусне изцяло e-CNY? "Това е въпросът", каза Липски. "Не тази година, а през 2025 или 2026 г.? Трудно е да се каже."
14.03.2024, 12:18 часа
188 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha