Язовир „Огоста“ край Монтана е с обем от 227 650 млн. куб. м. преди очаквания ремонт

Язовир „Огоста“ край Монтана е с обем от 227 650 млн. куб. м. преди очаквания ремонт В язовир „Огоста“ край Монтана в момента има 227 650 милиона кубически метра вода, съобщиха от Областната управа в Монтана.
Наличното количество вода представлява 45% от общия възможен обем на язовира от 506 млн. куб. м. вода. В последните дни разходът на вода надвишава с малко притока в язовира. Заради сухата зима по бреговете му са се показали големи ивици земя, а водата се е отдръпнала навътре.
От Министерството на икономиката съобщиха, че до месец ще бъде обявена обществена поръчка за ремонт на язовира, като необходимите за това средства са 10 милиона лева. Според експертите трябва да се започне с ремонт на водния откос на стената. Другите спешни дейности са ремонт на отводняващия канал, противофилтрационната завеса и изчистване на сухия откос на язовира. За ремонта има изготвен проект и е издадено разрешително за строеж, което изтича през април 2025 година.
От областната управа в Монтана припомниха, че ремонтът на язовир „Огоста“ е отлаган много пъти във времето от предишни правителства и за него се е говорело само на думи, но без да се предприема нищо на практика.
Областният управител Ивайло Антонов заяви, че преди да се пристъпи към същинските ремонтни дейности, то нивото на язовир „Огоста“ трябва да се намали. Той не се ангажира с точен срок кога точно ще стане това и кога ще започне ремонтът. Антонов припомни, че през пролетта на миналата година обемът на язовир „Огоста“ достигна около 380 млн. куб. м. вода заради проливните дъждове, които валяха през април, май и юни, но водохранилището изпълни своята задача да побере идващата от реки и склонове на Стара планина вода, да я задържи в първия момент и след това тя да се изпусне контролирано в река Огоста, без да се създава опасност от наводнения по течението ѝ./БТА
15.03.2024, 12:09 часа
455 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha