Часове преди връчването на първия мандат: Ново напрежение между двете най-големи политически сили

Часове преди връчването на първия мандат: Ново напрежение между двете най-големи политически сили

Ново напрежение около разговорите за правителство и среднощни изявления на двете най-големи политически сили.
От ГЕРБ-СДС обявиха, че връщат празен мандат и България отива на нови избори, ако днес до 12 часа не се разберат с ПП-ДБ по спорните моменти. Втората политическа сила също насрочи извънредно изявление. ПП-ДБ призоваха за спешни разговори с ГЕРБ още тази сутрин преди връщането на мандата.
Оглавяващата преговорния екип на ГЕРБ Мария Габриел обяви, че ще върне празен мандат, ако до процедурата при президента Румен Радев в 12 часа от ПП-ДБ не приемат последното предложение от ГЕРБ, което е "само ротация на премиера с вицепремиера и да бъде запазен сегашният състав на правителството", а след това двете политически сили да продължат да преговарят по цялостната визия за евентуално бъдещо управление. 
На свой брифинг лидерите на ПП-ДБ се аргументираха, че нищо не е загубено и предложиха обсъждане на споразумението им за общо управление, което е почти готово.
Според политическия анализатор Кузман Илиев преговорите ще постигнат първоначалната си цел -  преразпределят влиянието в Сглобката.
"Сега виждаме как по-опитни политици като Пеевски и Борисов - тяхната целувка, тя може да бъде политически доста летална, смъртоносна на моменти, но със сигурност те отслабва... и те се шегуват с тях, "чупят" им ръцете, извиват ги, но в крайна сметки и едните, и другите, знаят, че ако няма санкция на нашите евроатлантически партньори - ротацията ще си съществува. По-скоро имаме едно преразпределение вътре в рамките на неСглобката на властови позиции и нищо повече. Общо взето за обикновения гражданин няма абсолютно никаква разлика от това какво се е случвало преди няколко дни и това, което ще се случи след като стане ясно дали ще има ротация, а такава най-вероятно ще има".
Въпреки последните противоречия в тона между партньорите, гласоподавателите очакват да се постигне късно разбирателство по основните политики.
"Ротацията така или иначе ще се случи, защото не са в изгодна позиция... Може би ще останат в някаква Сглобка или нещо такова, следващите избори ще повторят същия резултат".
След като получи мандатът Мария Габриел ще има седем дни, за да предложи структура и състав на проект на кабинет. Даването на папката от държавния глава Румен Радев беше отложено с три дни заради кончината на патриарх Неофит. 
Официалните преговори между управляващите коалиции започнаха в събота, 10 март.

18.03.2024, 08:29 часа
291 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha