Румен Овчаров: Главчев е верен войник на ГЕРБ – ще изпълни всичко, което му каже Борисов

Румен Овчаров: Главчев е верен войник на ГЕРБ – ще изпълни всичко, което му каже Борисов На пръв поглед, в сбирката в НДК няма нищо ново – обикновено преди избори бивши звезди на БСП търсят поле или платформа, с която да се издигнат и да проверят народната любов. Така направи Първанов преди години, така направи Костадин Паскалев преди година и нещо, когато създадоха „Левицата”, така правиха Татяна Дончева, Мая Манолова, повярвали си, че и без БСП са фактори, които привличат народната любов от раз. Сега Сергей Станишев е опитва да направи това”.
Това заяви тази сутрин Румен Овчаров, член на НС на БСП и бивш председател на столичните социалисти.
Тъжното, по думите му обаче е, че обикновено тези сбирки завършват с доста сериозна порция оплюване на самата БСП, т.е. процесът не върви само на платформа, но и на оплюване, на възможното за намаляване на резултата.
„Всичките тези, които изредих, приключваха в последните поне 4-5 години с изявленията „БСП вече се договори с ГЕРБ, правителството е готово”. Като започнете от Елена Йончева, минете през Кирил Добрев, Пепи Витанов и т.н. Този път Костадин Паскалев излезе и се изцепи, че не само сглобката е с ГЕРБ, но видите ли, Корнелия Нинова имала зависимости с Делян Пеевски. Това вече е цинизъм - да обвиниш Корнелия и мен като член на НС, че сме се сдружили с Делян Пеевски”, коментира Румен Овчаров и припомни:
„При положение, че Паскалев много добре помни 2007 г. какъв беше скандалът: Тогава срещу мен и Корнелия излязоха Ангел Александров, Делян Пеевски и Ахмед Доган. И същите тези герои – Първанов и Сергей Станишев тогава, предпочетоха да подкрепят рекетьорите, вместо да застанат зад гърба на другарите си, мен и Корнелия. Ако тогава бяха застанали зад нашия гръб, много от нещата, които се случиха следващите години, включително и КТБ, и „Бултартабак” нямаше да се случат по този начин. И сега, този излиза и обявява, че Корнелия е зависима от Делян Пеевски”.
По думите на Овчаров, обаче това са подробностите: „Важното, което се случи на тази сбирка беше друго: Десетки пъти съм ги питал тези герои – добре де, искате да махате Корнелия, каква политика предлагате, какво различно предлагате, кое не ви харесва, кое не е ляво в това ,което тя прави – социалната политика, отношението за войната, джендър идеологията? Кое не и харесва, срещу кое сте против, кажете го? Не, мълчим си, ошумоляваме се”, каза още знаковият социалист и подчерта:
„Сега, изведнъж формираха тяхната алтернативна политика – и тя е много простичка:
БСП казва: БСП е партия, която пази историята, пази паметта на десетките хиляди загинали в борбата с срещу фашизма, милионите загинали във Втората световна война, пази паметниците - затова те са червена линия. Какво казва алтернативното, подкрепяйки Кирил Добрев и Иван Таков на същата тази сбирка: Да, това са червени линии, ама ако ни предложат няколко комисийки в СОС, ние може и да ги позагърбим.
БСП е партия, която 8 години се бори срещу модела „Борисов”, срещу корупцията, задкулисието, партия, която като обещава нещо – го изпълнява. И сега, какво ни казват те, от сбирката в НДК: Може, но ако ни предложите още 2 комисии и 6 000 лева на общински съветник заплата, и някои гаранции за бизнеса на някои наши другари, ние сме готови да загърбим тази работа”, посочи още Румен Овчаров.
а сглобката: „Нали помните онази народна поговорка – Млада бях, излъгаха ме”. Тук случаят е: „Млада бях, излъгаха ме и то, два пъти”. Аз съм казал – характеристиките на това правителство бяха крещяща некомпетентност, патологичен слугинаж и неимоверна лакомия и корупция. Дълго време едната от тях – слугинажът, компенсираше другите, позволяваше им да скрият некомпетентността и лакомията си, защото основният ментор Посолството беше преценило, че ГЕРБ е политически неприемлива по определин причини. И затова трябваше да бъде спретната тази сглобка”, посочи Румен Овчаров.
Социалистът припомни: Нека не заравяме, че ПП-ДБ се провали на изпита, когато сами бяха във властта, в кабинета „Петков”, още тогава те показаха драстичната си некомпетентност и лакомията си. Спомнете си как беше решен въпроса с нашата позиция за Македония? Спомнете си какво се случваше с газопровода от Гърция, как го пускахме, спирахме, как прекратиха договора с „Газпром”, как платихме 1.4 милиарда по тази причина повече, как и колко пъти се опитаха да вкарат посредниците си. Още тогава беше ясно това. За съжаление, обаче управляващите от Посолството трябваше да сглобят правителство – и тогава ги накараха почти насила да направят правителство с ГЕРБ и ДПС”, посочи Румен Овчаров.
По думите му ГЕРБ са си изиграли играта: „Те вече са вече нормална релегитимирана политическа сила, докато тези герои сами се простреляха няколко пъти и то, директно в краката. Съдебната реформа свърши там, където започна – с отстраняването на излезлия от контрол Гешев, който можеше директно да заплаши добруването и на Делян Пеевски, и на Бойко Борисов. Слушам министъра Славов – държал се прилично Сарафов. Е, държи се прилично, защото ги изпра всичките. Конституционната реформа – сърбаме ѝ сега попарата. Оставиха ГЕРБ да си избере служебен премиер”, заяви Овчаров.
„Главчев го познавам – сериозен професионалист, но той е одитор, т.е с достатъчно стеснен мироглед и познания, според мен. И верен войник на ГЕРБ – може да нямате никакви съмнения, че ще изпълни всичко, което му каже Борисов.”, коментира избора на президента Радев за служебен премиер социалистът.
„Асен Василев смята, че е в ролята на някакъв ментор, а всъщност е „Хитрата сврака с двата крака”. Опитвайки се да излъже и този, и този, и пети, и шести, и накрая той е излъганият. При това с безкрайно самочувствие. От другата страна имаме същото празно говорене. Ако трябва да сравним двете политически сили – в сферата на политическия слугинаж те са почти наравно, докато в другите две неща – ГЕРБ имат някакво предимство, изработиха ги. Но в политическия слугинаж се състезават. И това е проблемът”, каза в отговор на въпросите Овчаров.
30.03.2024, 13:57 часа
315 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha