Ад под небето: 29 души изгоряха като факли в нощен клуб в Истанбул /снимки/

Ад под небето: 29 души изгоряха като факли в нощен клуб в Истанбул /снимки/ 29 души загубиха живота си при жесток пожар, избухнал в подземието на 16-етажна жилищна сграда в Бешикташ, Истанбул в ранния следобед вчера. Там се е помещавал един от най-прочутите в последно време нощни клубове - "Маскарад", предадоха местните медии. Бройката на загиналите може да се увеличи, тъй като в болницата са докарани 16 души, някои от които в доста тежко състояние.
В изявлението си губернаторът Гюл заяви: „Ранени и убити бяха хора, работещи при ремонт на нощния клуб. Заведението е получило лиценз през 1987 г., като той е подновен през 2018 г. Трябвало е да отвори врати след няколко дни отново. Не са спазени мерки за безопасност. Тази трагедия можеше да бъде предотвратена!“
Кметът на община Истанбул Екрем Имамоглу също заяви: „Няма заявление за обновяване или строителство в сградата. Това е в зона, която не се вижда, защото е два етажа под земята. Няма оплаквания от живеещите наоколо. Направен е незаконен ремонт в сградата. Тепърва изскачат някои смущаващи неща.“
По случая е образувано разследване и вече са задържани 6 души. Това са отговорните за ремонта служители в клуба. Издирва се и собственикът на заведението.
Според информация на Анадолската агенция (AA) днес в 12,47 ч. по неизвестна причина е избухнал масивен пожар в клуб "Маскарад", намиращ се под 16-етажна сграда в централния квартал "Гайреттепе". След сигнал на място са изпратени екипи на пожарната, здравеопазването и полицията. Екипи на полицията са предприели превантивни мерки в района. Екипи на пожарната на минус 1-ви и минус 2-ри етажи на сградата, използвани за клуба, са се отзовали на пожара с 31 автомобила и общо 86 души персонал. Въпреки това пламъците били всепоглъщащи, а стихията трудно се овладявала.
Кислородни бутилки са избухнали от искра при заваряване по време на ремонта в помещението, съобщи сайта "Хабертюрк". На мястото е избухнал пожар, който светкавично се е разраснал. 

Министърът на правосъдието Йълмаз Тунч заяви: „Бог да прости онези, които загубиха живота си при пожара и желая бързо възстановяване на ранените. За съдебно разследване, което е инициирано от Главната прокуратура на Истанбул във връзка с пожара, са назначени 3-ма прокурори. Разследването на местопрестъплението и усилията за събиране на доказателства продължават, а експертен екип от 3 души, специализиран в безопасността на труда и пожарната безопасност, продължава работата си по търсене на причината за пожара", сподели той.
Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа обяви, че 26 линейки и 1 екип на Националния медицински спасителен екип (UMKE) са били изпратени незабавно при пожара. В публикацията си в акаунта си в социалните медии министър Коджа заяви, че пожарът е потушен и усилията за охлаждане продължават. Самоличността на жертвите все още не е известна.
03.04.2024, 09:18 часа
233 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha