Политолог: Служебният кабинет "Главчев" отново е в хипотезата - "ти на чии хора си"

Политолог: Служебният кабинет "Главчев" отново е в хипотезата - "ти на чии хора си" Кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев се спря на Калин Стоянов за служебен министър на вътрешните работи под натиска на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. По същия начин са назначени и служебните министри. Димитър Главчев не е човек със свободна воля, а воля подчинени на олигархични интереси и така и се прави правителство. Това мнение изрази политологът Мария Пиргова.
Страната се намира в модел, който утвърждава Бойко Борисов и Делян Пеевски, посочи още Пиргова, като изтъкна, че постановката потвърждава това, че политиците не се интересуват от гражданите. Тя не очаква кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев да направи промени в служебния си кабинет до вторник, когато президентът Румен Радев ще подпише указа за служебно правителство и за изборите 2 в 1.
Политологът Любомир Стефанов добави, че служебният кабинет "Главчев" отново е в хипотезата - "ти на чии хора си". Защо трябваше да се угажда всекиму, запита Стефанов. Той е доволен, че ще има нови предсрочни парламентарни избори, защото хората напоследък забравили какво е отново да избират. И Стефанов не очаква Главчев да прави промени в служебния кабинет.
Политологът Румяна Коларова обясни, че ясно е, че в кабинета "Главчев" се търси приемственост и продължаване работа в три насоки - Еврозоната, Шенген и реформите в сектор "Образование", "Транспорт" и др. По нейни думи конфронтацията ще бъде в съдебната реформа и финансовата политика. Истината е, че след предсрочните парламентарни избори кабинетът "Главчев" подготвя отправната точка за съставяне на ново, редовно правителство.
Според нея ПП-ДБ трябвало да направят отстъпки, за да има правителство, но не ги направили. Румяна Коларова смята, че сега тепърва ще има конфронтация между главния секретар на МВР и служебният вътрешен министър за това кой ще отговаря за предсрочните парламентарни избори. Ако продължава да се поставя под въпрос честността на изборите, е добре да се потърси друг министър на вътрешните работи, коментира Коларова.
И Румяна Коларова, както останалите ѝ двама колеги, Мария Пиргова и Любомир Стефанов, не очаква да има промени в служебния кабинет.
06.04.2024, 11:46 часа
236 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha