За четвърти път Мездра ще бъде домакин на Национален фолклорен фестивал

За четвърти път Мездра ще бъде домакин на Национален фолклорен фестивал За четвърти път тази година Мездра ще бъде домакин на Националния фолклорен фестивал „Хорцето на дефилето", който ще се проведе на 11 май, научи BulNews. 
Фестивалът е без такса за участие и няма конкурсен характер. В него могат да се включат любителски клубове и школи от цялата страна, занимаващи се с изучаването на български народни танци и хора. Важно условие за участниците е да бъдат любители, облечени във фолклорни костюми.
Основните цели на фестивала са да се даде възможност за изява на всички любители и почитатели на българското фолклорно танцово изкуство, съхраняване на българския бит, обичаи, нрави и традиции във фолклорното танцово наследство и да създаде настроение и удовлетворение за публиката чрез патриотичния дух на танците, музиката и костюмите на нашия народ.
Съгласно регламента, IV-ят национален фолклорен фестивал „Хорцето на дефилето“ ще протече в два етапа. Първият етап е без конкурсен характер. Участниците танцуват две или повече хора от различни етнографски области, като едното трябва да е от района, от който е групата, и общото времетраене не трябва да надхвърля 8 минути.
Вторият етап е надиграване. Всеки желаещ клуб или формация излъчва по една или повече двойки, които ще се надиграват на сцената в ритъма на различни видове ръченица (шопска, тракийска, добруджанска) с времетраене до 2 минути.
Най-добре представилата се двойка в надиграването ще бъде отличена с купа и грамота.
06.04.2024, 17:00 часа
2587 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha