Неапол е италианската столица на фалшивите дрехи

Неапол е италианската столица на фалшивите дрехи Оживеният град в южната част на Италия е отправната точка на италианския пазар на фалшификати, който се оценява на 6 до 7 милиарда евро. Там процъфтява продажбата на фалшиви чанти, слънчеви очила, дрехи и обувки, които се продават на клиенти, които искат да купят "ментета" на ниска цена, съобщава France 24.
"Коя марка харесвате? Кой цвят, кой модел?" пита упоритият продавач на „пазара за фалшификати“, разположен в задната част на града близо до централната гара на града. Мъжете пристигат с пълни сини найлонови торбички, от които стърчат бейзболни шапки на Gucci, портфейли на Fendi, колани на Hermès и ярко оранжеви кутии за обувки Louis Vuitton, които се продават на овехтели маси.
Фалшифицирането е глобално явление, независимо дали става дума за фалшива мода, играчки, електроника, храни или лекарства. ОИСР изчислява, че фалшификатите представляват 2,5 процента от световната търговия. Но Италия, дом на най-луксозните модни марки, води по фалшификатите в ЕС с цели 63 процента от общо конфискуваните артикули през 2022 г., според доклад на ЕС от ноември.
И точно в Неапол фалшификатите намират уникална плодородна почва, което му дава титлата на безспорната европейска столица на фалшификатите. Градът е дом на всички етапи от веригата за доставка на фалшива мода - от производството и съхранението до дистрибуцията и продажбите. И всичко това се държи от местната мафия Камора. „Фалшификацията е много важна, защото е предупредителен знак, който сигнализира за по-опасно престъпление“, каза подполковник Джузепе Еванджелиста, ръководител на клона на италианската финансова полиция Guardia di Finanza в Неапол. Въпреки че е по-малко доходоносно от продажбата на наркотици, фалшивите стоки генерират пари, допринасят за прането на пари от наркотици и е с относително нисък риск, тъй като присъдите затвор са много по-малко от тези за по-тежки престъпления. „Те не трябва да търсят клиентела... туристите минават по улицата, купува се чанта и това генерира печалба за престъпната организация“, каза Еванджелиста пред АФП.
Данните на Министерството на вътрешните работи показват, че между 2018 г. и 2022 г. полицията в Неапол е конфискувала близо 100 милиона артикула на стойност над 470 милиона евро, което е около 14 процента от стойността на всички фалшиви стоки, конфискувани в Италия. „В Неапол фалшифицирането е истински паралелен икономически сектор, управляван от местни и чуждестранни мафии“, се казва в правителствен доклад от 2021 г. Градът дори е наричан "център на върхови постижения" за фалшифициране. Занаятчийското наследство на шивачите, международното пристанище, високата безработица и притокът на евтина чуждестранна работна ръка допринесоха за бума на фалшифицирането, който не може да бъде потушен заради дългогодишната толерантност на местното население към нарушаване на правилата.
11.04.2024, 14:51 часа
213 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha