Убийствата в търговския център в Сидни са извършени от мъж с психични отклонения, а не от терорист

Убийствата в търговския център в Сидни са извършени от мъж с психични отклонения, а не от терорист Нападателят, убил с хладно оръжие шестима души в търговски център в австралийския град Сидни, преди да бъде застрелян, е бил 40-годишен мъж с психични отклонения, съобщи полицията в Нов Южен Уелс. Той е идентифициран като Джоел Каучи от Куинсланд и няма данни да е имал терористични мотиви, съобщи ДПА.
Нападателят, действайки сам, е атакувал посетителите на търговския център „Уестфилд“ в предградието Бонди Джънкшън, разположен източно от Сидни. Четири жени на възраст между 20 и 55 г., както и мъж на около 30 загинаха на място. Друга жена, на 38 години, умря в болницата. Още осем души са изпратени в болници в Сидни с различна тежест наранявания. Според помощник-комисар Антъни Кук Каучи е пристигнал в Нов Южен Уелс миналия месец и полицията е говорила със семейството му, което си сътрудничи с разследването.
„Както казах снощи, до този момент все още няма никаква информация, която да сме получили, никакви доказателства, които да сме събрали, никакви разузнавателни данни, които да подсказват, че това е мотивирано от някаква конкретна мотивация, идеология или друго. Знаем, че нарушителят е страдал от психично заболяване. Продължаваме да работим по профилирането на извършителя, но на този етап за нас много ясно изглежда, че всичко е свързано с психичното здраве на замесеното лице“, разказа полицейският служител
Деветмесечното бебе, което беше ранено по време на нападението, остава "в тежко, но стабилно състояние в болница", каза Кук. Докладите предполагат, че жената, починала в болница, е майката на бебето. Полицейска инспекторка от Нов Южен Уелс беше приветствана като героиня, след като се изправила сама срещу нападателя и го застреляла, когато той се хвърлил към нея с нож ръка.
Австралийският премиер Антъни Албанезе приветства "изключителната" смелост на тези, които са били в търговския център по време на нападението. „Виждаме и кадри на обикновени австралийци, които се излагат на опасност, за да помогнат на своите съграждани. Вчерашната храброст беше наистина необикновена“, допълни той. Албанезе каза, че е получил съболезнования от лидери по целия свят, включително президента на САЩ Джо Байдън и британския премиер Риши Сунак.
14.04.2024, 14:34 часа
341 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha