Иран пред Съвета за сигурност: Атаката ни беше отговор на постоянната агресия на Израел

Иран пред Съвета за сигурност: Атаката ни беше отговор на постоянната агресия на Израел

Действията ни бяха в отговор на израелския режим срещу постоянната агресия и атаката срещу дипломатическото представителство на Иран. Извършихме поредица от военни атаки с хиляди ракети и дронове. Операцията ни беше в защита на неотменимото ни право, посочено в хартата на ООН. Тя беше необходима и точно насочена единствено срещу военни цели. Бяхме внимателни, за да сведем до минимум възможността за ескалация. Това заяви пред Съвета за сигурност постоянният представител на Иран в ООН Амир Саид Иравани.
"Някои членове на Съвета решиха да си затворят очите за реалността и основните причини, довели до сегашното положение. Със своето лицемерно поведение САЩ, Франция и Великобритания не изпълниха дълга си към мира и сигурността, използват лъжи и манипулации, разпространяват лъжливи информации, прехвърлят ни вина. Не уважават правото ни да реагираме на нарушението на фундаментални принципи на международното право. САЩ защитават Израел от поемане на отговорност за нападението в Газа. Отричат правото на Иран да се защитава срещу въоръжените атаки, но и оправдават атаките на Израел срещу беззащитните палестинци, освен това прикриват жестокостите им. Това е погрешна интерпретация на самозащита", посочи Иравани.
"Израелският режим отговаря за всички терористични нападения срещу Иран. Действията им подкопават международния мир и сигурност. Иран не иска да ескалира конфликта или да разпространи напрежението. Ние нямаме свои проксита в региона, никоя група или страна не действа по наше поръчение, те атакуват окупатори. Израелският режим опитва да ни сложи този етикет, оправдавайки своите действия", подчерта той.
До ескалация на напрежението в Близкия изток се стигна в нощта срещу неделя. Причината - отмъщение за нападението срещу консулството в Дамаск на 1 април. Тогава бяха убити високопоставени ирански военни. 
Около 23.00 ч. българско време в събота бяха изстреляни над 300 дрона и ракети от Иран към Израел. Редица държави реагираха мигновено със защита в небето си и сваляне на всичко, което може да бъде прехванато. Но военни определят атаката на Иран като успешно отблъсната. В Израел прозвучаха сирени и се чуха взривове. Местните медии съобщиха, че това са били въздушни прехващания на дроновете с експлозиви. 

15.04.2024, 11:17 часа
205 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha