Привикват Живко Коцев на разпит

Привикват Живко Коцев на разпит Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е призован да се яви в Националната следствена служба в петък, за да му бъде повдигнато обвинение, съобщи БНТ. Адвокатът му обаче заявил, че в петък Коцев има ангажимент и затова ще отиде в следствието в сряда. Според информация на bTV Живко Коцев също ще бъде обвинен по случая с Агенция "Митници". По информация на "Сега" призовката на Коцев е всъщност да се яви в новата Комисия за противодействие на корупцията. 
Досега беше известно, че Коцев е защитен свидетел на прокуратурата по делото за организирана престъпна група за контрабанда, по което са обвинени вече бившата шефка на митните Петя Банкова, както и Стефан и Марин Димитрови. По същото дело се издирва и Никола Николов - Паскал, за когото се допуска, че е бил предупреден преди ареста си и е напуснал страната. Няма информация дали Паскал е обявен за издирване.
В момента в ареста са само Банкова и Стефан Димитров. Утре Софийският апелативен съд ще заседава по жалбата им срещу постоянното им задържане. За Марин Димитров прокуратурата още не е искала задържане под стража, тъй като той се почувства зле и влезе в болница.
Живко Коцев се превърна в един от героите в скандала с Агенция "Митници", който в последните дни се вихри и на политическата сцена. Той получи голяма подкрепа от ПП-ДБ, а в последните си часове на поста премиерът Николай Денков сезира специалния прокурор, който разследва главния, със сигнал, че и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е притискал Коцев да подаде оставка от поста главен секретар на МВР. Коцев наистина подаде оставка, после я оттегли, а в крайна сметка беше освободен с президентски указ от служебното правителство на Димитър Главчев.
Междувременно в парламента беше създадена временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Комисията се оглавява от Тошко Йорданов (ИТН) и вече проведе едно заседание, на което беше изслушан и Калин Стоянов, който запази поста на вътрешен министър и в служебния кабинет. Комисията има заседание и утре, в чийто дневен ред е изслушване на председателя на ДАНС Пламен Тончев, както и на служебния министър на финансите Людмила Петкова.
16.04.2024, 10:35 часа
350 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha