Таксите за поддръжка на асансьорите скочиха с над 10%

Таксите за поддръжка на асансьорите скочиха с над 10% Асансьорните фирми вдигат месечните си такси за техническа поддръжка. Това сигнализират домоуправители от различни градове в страната, цитирани от bTV.
Таксите се вдигат средно с 10%. Според етажността обаче това увеличение може да е по-голямо.
„Преди два дни, когато ми се обадихте да ми кажете, че се покачват таксите за сервиз на асансьори – това го научих от вас. Ние сме браншова организация, в която членуват десетки фирми за сервиз и монтаж на асансьори, но в България има над 600 фирми, които имат право да извършват тази дейност“, коментира Николай Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация.
„Важно е хората да знаят, че цените за поддръжка на асансьори са ужасно ниски въпреки сериозната конкуренция. Най-голямата фирма има пазарен дял около 5%. Пазарът е изключително сегментиран. Хората не искат да плащат по принцип – не искат да плащат за сервиза, за асансьора, за ремонтите“, допълни той.
„Преди време таксите бяха 5 лева на месец за поддръжката на един асансьор. Трябва хората да знаят, че е нужно двама техници да посещават асансьорите, най-вече в панелните блокове, един път на 10 дни и да изпълнят около две страници от наредбата за асансьорите, които им вменяват какво да проверят, което е около един час работа“, посочи Маринков.
„По-старите асансьори трябва да се посещават три пъти на месец.
Новите асансьори – един път на месец. Таксата за старите асансьори трябва да е много по-висока, но е значително по-ниска от тази на новите асансьори. Старите асансьори са в толкова окаяно състояние, че на хората би им струвало десетки хиляди левове, за да ги преведат във вида, в който са изглеждали преди 50 години“, категоричен бе той.
17.04.2024, 11:09 часа
247 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha