Британският парламент забранява на родените след 2009 г. да си купуват цигари

Британският парламент забранява на родените след 2009 г. да си купуват цигари

Законодателната инициатива на британския премиер Риши Сунак да бъде забранено завинаги на родените след 2009 г. да си купуват цигари, беше приета на първо четене в британския парламент, въпреки че няколко негови съпартийци гласуваха против.
В момента пълнолетните над 18 години имат право да си купят тютюневите изделия. С новата промяна възрастта ще се увеличава с по една година, така на практика следващите поколения никога в живота си няма да могат легално да се купят цигари. Великобритания води сериозна борба с тютюнопушенето, като увеличава акцизите, а една кутия цигари струва около 34 лева.
Намерението на премиера да наложи едни от най-строгите правила в света срещу пушенето предизвика бурно недоволство сред някои представители на неговата Консервативна партия. В това число и от страна на бившите министър-председатели Лиз Тръс и Борис Джонсън, които смятат, че държавата не бива да се меси в личния живот на хората.
Британският парламент прие законопроекта с 383 гласа "за" срещу 67 "против". Това означава, че сега той отива за разглеждане на второ четене, като между двете четения в него могат да бъдат внасяни изменения. През юни предстои гласуване в Камарата на Лордовете. Прогнозите са, че там законопроектът също ще бъде одобрен. 

17.04.2024, 14:33 часа
221 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha