Бизнесът в еврозоната бележи 11-месечен връх

Бизнесът в еврозоната бележи 11-месечен връх Икономическата активност в еврозоната нарасна през април до 11-месечен връх, излизайки за втори пореден месец в нива на растеж за пръв път от година насам. Това се случва благодарение на ускоряването на експанзията в сферата на услугите, компенсирайки задълбочаващото се свиване в промишлеността, сочат предварителните данни от ежемесечното бизнес проучване на S&P Global и Търговската банка на Хамбург.
Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, се повиши през април до 51,4 пункта от 50,3 пункта през март. Това е най-високото ниво на индекса от май 2023 г. насам, когато индексът за последно беше на позитивна територия - над важното ниво от 50,0 пункта, което е водораздел между експанзията и свиването на бизнес активността в частния сектор.
„Еврозоната започна добре второто тримесечие. Общият PMI индекс направи значителна крачка в територията на растеж, като това беше подтикнато от сектора на услугите, където активността набра още повече скорост”, посочи Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Търговската банка на Хамбург, която финансова институция участва в проучването.
PMI индексът на активността в сферата на услугите нарасна през април до 52,9 пункта от 51,5 пункта през март, отбелязвайки най-високо ниво от май 2023 г. Това засилва надеждите, че този важен сектор в европейската икономика ще започне да набира възходящ импулс въпреки продължителния период на рекордно високи лихви.
Промишленото производство обаче продължи да намалява за пореден месец, като съответният PMI индекс спадна през април до 45,6 пункта от 46,1 пункта през март, като това е най-ниското ниво от декември 2023 г. По този начин промишлената активност остава трайно в негативна територия (под важното ниво от 50 пункта) от средства на 2022 г. насам.
24.04.2024, 09:18 часа
116 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha