САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна

САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна

Държавният департамент на САЩ обвини Русия, че е използвала химическото оръжие хлорпикрин срещу украинските сили в нарушение на Конвенцията за забрана на химическите оръжия (КЗХО).
Освен това Русия използва средства за борба с безредиците като "метод за водене на война в Украйна, също в нарушение на конвенцията". Според Националния институт по здравеопазване хлорпикринът е химикал, който е бил използван като бойно отровно вещество през Първата световна война, както и като пестицид, и при вдишване предизвиква задушаване.
"Използването на тези химикали не е изолиран случай и вероятно е мотивирано от желанието на руските сили да изместят украинските сили от укрепени позиции и да постигнат тактически напредък на бойното поле", според Държавния департамент.
"Продължаващото пренебрегване на задълженията на Русия по КЗХО съответства на отравянето на Алексей Навални и Сергей и Юлия Скрипал с нервнопаралитично вещество „Новичок“, подчертава Държавният департамент на САЩ.
В сряда Вашингтон обяви нова порция санкции, насочени срещу руски и чуждестранни компании, и физически лица, обвинени в участие във войната в Украйна. Мерките засягат и няколко изследователски звена и компании, участващи в руските програми за химически и биологични оръжия.

02.05.2024, 11:53 часа
373 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha