Община Монтана завърши проекта „Културни пътеки на приятелството“ с обучени 120 деца

Община Монтана завърши проекта „Културни пътеки на приятелството“ с обучени 120 деца Община Монтана завърши успешно проекта „Културни пътеки на приятелството“, по който в групи по изкуства са обучени 120 деца, повечето от ромски произход, съобщи на конференция по повод края на проекта Мая Димитрова от Общината.
По проекта в шест училища на територията на община Монтана са сформирани 12 творчески групи, към Общинския младежки дом в Монтана е създаден интеграционен център, в който са обособени музикално-танцова трупа, театрална трупа и група по изобразително изкуство и приложни изкуства за деца и младежи от ромски произход. По повод Международния ден на ромите на 8 април е проведен арт-фестивал „Монтана рисува, пее и танцува“ с изяви на ромски творци. Във фестивала са обхванати над 2000 души – участници и публика. В Регионалния исторически музей в Монтана е представено проучване върху историята и културата на ромите в община Монтана и региона. В рамките на проекта е организирана арт кампания с конкурс за есе и рисунка в училищата в Монтана. Проведени са седем срещи на деца с успели роми, изявени в изкуството и културата. Проведени са също присъствени и онлайн обучения по танци.
Проектът „Културни пътеки на приятелството“ се изпълнява от Община Монтана в партньорство с фолклорна танцова група „Спорид“ от град Боргарнес в Исландия, а средствата са отпуснати от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година. Те са в размер на 119 055,28 лева и са 100 процента безвъзмездна финансова помощ, уточни Димитрова.
07.05.2024, 13:57 часа
189 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha