Велообиколката на Северозапада: Четвъртото издание е с рекорден брой записани участници и нова дестинация /снимки/

Велообиколката на Северозапада: Четвъртото издание е с рекорден брой записани участници и нова дестинация /снимки/ Четвъртото издание на Велообиколката на Северозапада ще се проведе на 25-и май (събота) с четири маршрута за начинаещи и напреднали колоездачи. Участниците ще могат да се впуснат в карането по трасета с дължини от 45 до 165 километра със старт от Чипровци и да преминат край голяма част от забележителностите в района. 
В трите велообиколки до момента статистиките показват, че са се включили общо над 1100 колоездачи от повече от 10 държави, а тазгодишното събитие бележи рекорден интерес и досега регистрираните участници надминават 550. Събитието е част от официалния календар на Българската федерация по колоездене.
Велообиколката на Северозапада, започнала като инициатива през 2021 година, вече се превръща в най-масовата спортна провява за района, която включва аматьори и професионалисти. Колоездачите с различен опит и на различни възрасти преминават край някои от най-емблематични забележителности и красиви гледки на Северозапада, сред които са Чипровския манастир, биосферен резерват „Чупрене“, часовниковата кула в град Чупрене, Белоградчишките скали и други. 
Маршрутите за шосейни колоездачи са с дължини 45, 75, 105 и новата дистанция с предизвикателните 165 километра. Стартът за всички участници е в град Чипровци, а финалът – в село Митровци, където ще бъде и награждаването по време на събора на селото, с духова музика и скара-бира. Най-дългото трасе, което организаторите включват в събитието за първи път тази година, прави отбивка от основния маршрут и преминава и през село Стакевци. Това е един от малкото колоездачни маршрути, част от събитие в страната, имащи приблизителна дължина от 100 мили (165 км). За тази дисциплина вече са се записали над 100 опитни колоездачи.
Основна цел на колоездачната обиколка е да популяризира активния екологичен туризъм в един от най-слабонаселените и запазени като природа райони на страната.
„Корените ми са от Северозапада и съм приел това събитие като моя мисия за развитие на региона. Природосъобразният и спортен туризъм е нещото, което с минимална инвестиция може да превърне този регион в развит такъв през цялата година. С 600 участници срещаме проблема, че запълваме всички хотели и къщи за гости от Берковица до Белоградчик, но вярвам, че в бъдеще и това ще се оправи и събитието може да събира 2000 или 5000 участници от цял свят със съпътстващи събития като планински преходи и специални детски състезания“, казва Еленко Еленков от клубовете „Бегач“ и „Колоездач“, който е основен инициатор на Велообиколката.
Събитието има и икономически принос към региона. След всяко издание организаторите пускат анкетна карта, според която всеки втори участник идва с придружители и общо “похарчените” пари за настаняване, храна и атракции в местната икономика са за над 100 000 лева за уикенд. Близо 70% от участниците (в първото издание) твърдят, че не познават тази част на България и не са я посещавали, а 90% от всички потвърждават, че биха се върнали отново.  
За да предизвикат още по-голям интерес към района и да улеснят участниците, всеки стартов номер работи и като безплатен билет за местни атракции като историческия музей в Чипровци, крепостта „Калето“ с Белоградчишките скали, художествената галерия в Белоградчик, пещера Магурата, както и други забележителности. Участниците имат право и на отстъпки от местни производители.
Велообиколката на Северозапада се организира от клубовете „Бегач“ и „Колоездач“ като част от проект, финансиран от фондация „Америка за България“ за подпомагане на туризма в Северозапада. Сред партньорите на събитието са общините Чипровци, Чупрене, Белоградчик и Димово.
Регистрацията продължава до 24-и май включително на уебсайта на събитието.
08.05.2024, 09:36 часа
542 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha