Храни за закуска, които почистват кръвоносните съдове от лошия холестерол

Храни за закуска, които почистват кръвоносните съдове от лошия холестерол Някои хора спират да ядат определени храни, за да намалят холестерола си. Но това е свързано с риск от развитие на атеросклероза - стесняване на кръвоносните съдове поради натрупване на холестеролни отлагания, сочат лекари.
Например, за да прочистят кръвоносните си съдове, хората премахват мазните храни от диетата си. Кокошите яйца също са в списъка.
Кардиологът Константин Иванов предупреждава, че хората не трябва да се отказват от маслото, яйцата и заквасената сметана, за да намалят холестерола.
„Трябва да се съсредоточите върху умерената им консумация и да се съветвате с лекарите“, казва специалистът.
Яйцата съдържат много холин, който премахва "лошия" холестерол, отбеляза кардиологът.
Друг продукт, който може да се бори с излишния холестерол в организма, е овесената каша. Бета-глюканът, съдържащ се в продукта, се комбинира с някои от богатите на холестерол жлъчни киселини в червата, като помага за отстраняването им от тялото.
Диетологът Лиза Атенскас съветва да се избират минимално обработени овесени ядки – колкото по-малко обработени, толкова по-добре се усвояват и имат по-нисък гликемичен индекс. Кашите, които се варят за 2-5 минути, няма да донесат никаква полза, добави лекарят.
10.05.2024, 14:33 часа
475 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha