Как да не плащаме повече ток въпреки по-високата цена?

Как да не плащаме повече ток въпреки по-високата цена?

Ефективната употреба на електроуредите намалява сметките за ток на домакинствата, както и риска от аварии заради превишени товари по мрежата. Ако спазвате някои лесни и прости съвета, може и да не усетите вдигането на цената на тока с близо 10%, което беше обявено днес.

1. Гасете лампите.
Изключването на осветлението в стаите, които в момента не се обитават, пести значително количество електроенергия. На практика 10 стоватови крушки са равносилни на един киловат, което е колкото консумацията на включен котлон на готварска печка, изчислява Росен Йорданов, директор “Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ, цитиран от в. "Труд".

2. Изолация.
Консумираната електроенергия за отопление ще бъде по-малко в случаите, когато жилището е добре изолирано и има нова дограма.

3. Електроуреди от висок енергиен клас.
Енергийно ефективните електрически уреди са все по-достъпни. Консумацията на ток и вода на по-старите от 10 години електроуреди е ненужно висока - понякога до 70%. По-добре вложете средства за нова пералня и печка, отколкото да се чудите как да си платите сметката за ток всеки месец, чудейки се откъде се е натрупала.

4. Изключвайте компютъра и телевизора.
Изключването на всички електроуреди, които в момента не се използват, спестява енергия. Това важи дори за зарядните устройства за мобилни телефони, преносими компютри, цифрови камери и други устройства, които често остават включени в контактите дори и след употребата им. Макар реално да не функционират, те изразходват неоправдано високо количество ток.
Росен Йорданов дава следния пример: “У нас има пет милиона мобилни телефона и също толкова зарядни устройства за тях. Изчисленията на специалистите показват, че ако тези зарядни са включени в мрежата за един час, те изразходват електричество, необходимо за работата на 12 500 хладилника”.

5. Използвайте нощната тарифа.
Нощната тарифа е доста по-евтина. Използвайте малките часове, за да пуснете пералня или миялна машина. За бормашина и прахосмукачка не ви съветваме, тъй като съседите ви няма да са щастливи.

6. Събирайте боклук разделно.
Събирайте боклука си разделно, ако се отоплявате с камина, парно или печка на дърва и въглища. Сметките, вестниците и брошурите, които ви пускат ежедневно в пощенската кутия, стават за чудесни подпалки.
 

01.10.2014, 15:46 часа
1072 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha