Зелето за качето е рекордно скъпо тази година

Зелето за качето е рекордно скъпо тази година

Рекордни цени подгони зелето за каци и бидони в разгара на кампанията по зареждането му. Зелки, и то „от производител", вече удрят левче и отгоре за килограм, при положение че миналата година най-скъпото зеле трудно прескачаше 50 стотинки.
В момента търговци свалят мизата на около 80 стотинки само ако пазаруваш с чували. Купувачите пък отвръщат на удара, като се обединяват по 2-3 домакинства, взимат на едро и после си го делят, разкриха трика от зеленчукова борса, пожелала анонимност.
Само за седмица най-търсеният в момента зеленчук заради традицията да си го налагаме сами в бидони вкъщи поскъпна с 20-30 стотинки., а на места и двойно. Миналата година по същото време вървеше обратният процес - спад на цената на зелето и на 20-25 стотинки за килограм. Производители и търговци прекупвачи в един глас твърдят, че заради многото киша това лято реколтата е слаба.
„Това обаче не им пречи да продават и изгнило отвътре зеле", масово се жалват вече купили си и установили скапването чак вкъщи. Търговци пък забелязали, че като купуват на едро, горните листа на зелето са махнати, което означава, че е имало проблем - били са най-малкото мухлясали. Качеството не отговаря на високите цени, категорични са те. В същото време не смеят да зареждат сергиите с вносно зеле, което е доста по-евтино - особено турското.
Българинът бил познавач и си търсел наши сортове за слагане в кацата. Чужбинските зелки или били твърди и изобщо не втасвали, или пък ставали на каша за нула време. Препатила жена разказва как миналата година зелето в бидона буквално изчезнало за няма и месец, останало нещо като гъст бульон. Специалисти й обяснили, че е попаднала най-вероятно на тъпкано с пестициди, затова всичко се е разтворило.
Освен компенсирането на високите цени с коопериране - купуване на по-голямо количество общо от няколко души, много от ценителите на домашното кисело зеле просто пазаруват по-малко. „Ще заредим малък бидон - 10-ина зелки, да имаме по Коледа и Нова година поне", примиряват се пенсионери.
Възрастна жена пък е довела внука си с колата на пазара. Освен да транспортира чувала, младежът щял и да плати зелето. „Като обича толкова много сармички, ще го купи, пък аз ще му ги готвя", смее се бабата.

 

18.11.2014, 09:14 часа
467 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha