Семейство обвини в небрежност известен врачански лекар

Семейство обвини в небрежност известен врачански лекар

 Семейство преминало през ада, след като детето им едва не умряло заради лекарска небрежност. Родителите потърсиха за съдействие информационна агенция „Трибали“, за да дадат гласност на случая.
Всичко започнало на 15 октомври тази година. 7-годишната дъщеря на Светлана Кирилова и Цветелин Иванов била приета в детското хирургическо отделение на врачанската болница с болки в стомаха. Лекарят, който прегледал детето - д-р Емилиян Кюркчийски, поставил диагноза хроничен апендицит. Той заявил на родителите, че състоянието на момиченцето не е тежко и не е наложително да се извърши операция, но е препоръчително, тъй като има възможност симптомите да се проявят отново. Родителите се съгласили и на следващия ден била извършена интервенцията.
Операцията преминала нормално, като на 20 октомври детето било изписано от болницата. На 23-ти трябвало да отидат, за да се махнат конците. През този период семейството си било у дома, момиченцето се чувствало добре и нямало оплаквания. Нощта преди насрочения преглед обаче детето се събудило със силна болка в стомаха. Когато отишли при д-р Кюркчийски родителите разказали за това пред него и той оставил момиченцето в отделението за наблюдение. Състоянието на малката се влошило, тя вдигнала температура, при което след множество прегледи станало ясно, че едно от червата на детето не работи. Д-р Кюркчийски заявил на родителите, че трябва спешно да се извърши нова операция.
Светлана и Цветелин разказаха, че докторът не е искал да даде никакви подробности около състоянието на дъщеря им. Той извършил операцията, но оставил момиченцето с отворен стомах. Детето престанало да говори, изпитвало силни болки, станало агресивно към родителите си. По думите им сестрите давали морфин, въпреки тяхната изрична забрана за лекуване с такива медикаменти. Последвала още една операция, но стомахът на момичето отново не бил затворен.
Родителите започнали да се съмняват в компетентността на врачанските медици. Те попитали лекуващият лекар Кюркчийски дали да не извикат специалист от София, който да прегледа детето. Докторът обаче заявил, че по този начин те го обиждат и не пожелал да се консултира с друг за случая. Той продължавал да успокоява родителите, че всичко е наред, проблемът е овладян и състоянието на дъщеря им се подобрява.
Въпреки това, след като стомахът на детето най-после бил затворен след поредната трета операция, Кюркчийски повикал родителите в кабинета си и им заявил, че е уговорил транспортиране на момиченцето в столичния институт „Пирогов“. Родителите за пореден път попитали лекаря има ли проблеми, те забелязвали липсата на подобрение в състоянието на рожбата си. Той обаче продължавал да ги уверява, че няма повод за притеснение и изписал хлапето „в добро общо състояние“ според епикризата и изпратил семейството в столицата.
Там започнал същинският ужас за родителите. Лекуващият д-р Стоилов заявил на шокираните родители, че в следващите 24 часа медиците трябва да се борят за живота на това дете. Състоянието му било критично и едва тогава Светлана и Цветелин разбрали каква всъщност е диагнозата на дъщеря им. След първата операция детето било получило абсцес, последван от перитонит. Това не е овладяно и по тази причина се е стигнало до това положение.
Момиченцето било настанено в реанимация, като излезли и други усложнения. То било прихванало обрив, получило кръвоизлив. Червото на детето, което било изведено от тялото, било спукано и фекалиите, които трябвало да бъдат събирани в специално съоръжение – стома, текли отстрани. Това довело до разраняване на кожата и допълнителни болки за детето. Столичните медици били изумени и от „касапския разрез“, който бил направен от врачанските им колеги.
На 17 ноември, след месец мъки, на момиченцето е направена сложна 4-часова операция, при което стомахът на детето най-после е затворен окончателно и на 1 декември детето се прибрало у дома.
Макар че състоянието на детето вече е значително по-добро, родителите все още не могат да забравят ужаса, през който са преминали. То загубило 9 килограма от теглото си, най-вероятно ще пропусне тази учебна година. Нанесени са и поражения върху психиката на момичето – тя не искала да се прибере във Враца, а при споменаването на д-р Кюркчийски започвала да плаче. Родителите чувстват, че момичето обвинява тях за нещата, през които е преминала.
Семейството е категорично, че няма да остави нещата без последствия. Те вече са уговорили среща с топадвоката Марин Марковски и ще заведат дело срещу д-р Емилиян Кюркчийски.
Лекарят съще беше потърсен за коментар по случая. Той обаче отказа да дава изявления на този етап и заяви, че иска първо да прочете историята на родителите и едва след това да разкаже своята версия за случилото се.

29.12.2015, 08:42 часа
28802 26
Коментари

Николова

28.05.2017, 18:30 часа
Този ме осакати за цял живот!Нека всички пострадали от него се свържем и дадем гласност ,нека не му позволяваме да осакатява повече хора!!!

Д.Маринов

30.12.2015, 20:29 часа
Това се случи и със моя син преди 13 години,същия лекар и почти същата диагноза.След много мъки и безсънни нощи стигнахме до Пирогов и по-почно до екипа на проф.БРАНКОВ и екипа му,и тяхните златни ръце,благодарение на който синът ни живее пълноценен живот,по пък от небрежността на врачанският лекар,той все още получава нечовешки

И В ПИРОГОВ ИМА НЕКОМП

30.12.2015, 15:57 часа
Не се подлъгвайте,че в София е само мед и масло.Там правят много повече грешки,но за тях не се чува нищо. Аз мога само да адмирирам Д-р Кюркчийски за неговата човечност и професионализъм. В провинцията не се срещат много такива лекари.

111

29.12.2015, 22:36 часа
Do realnost Horata imat epikrizi v koito e opisano vsichko,taka che nqma samneniq v dumite na Sofiiskite medici.

as

29.12.2015, 21:26 часа
Boge ne cte edinctveni , vratsa procto zagiva c tiq nekadarnici. Camo gledat v racete ti i ickat pari. Taka predi edna godina umorija cvekarva mi. CETIJA ce za givoto cpacqva6to lekarctvo kogato ve4e be6e kacno i ni nakaraja da ti4ame po no6tite do Cofiq za da e na drugiq den cutrinta v bolnicatai vednaga da ce vkliu4i Na cutrinta 4 4aca nqma koi da go vkliu4i v cictemata. Okaza ce 4e tq ci otivala i 6teli da go vzemat sA DRUG PACIENT. nEZNAM KOLKO PARI CA MU VZELI NA DRUGIQ 4OVEK NO IM CE RAZMINA C UGOVORKITE. TEZI NE CA LEKARI A BEZKRUPOLNI JORA KOITO ICKAT CAMO PARI

реалност

29.12.2015, 21:03 часа
И в най- елитните болници и държави има неизбежен % на неочаквани усложнения ,дори при идеално извършени операции. В конкретния случай по никакъв начин не може да се приеме ,че се касае за небрежност. Еднакво потърпевши са и детенцето и лекаря. Необяснимо е само /!ако е вярно!/ изказването на хирурга от"Пирогов" и има само едн

a

29.12.2015, 20:58 часа
kurk4iiski kumitski pumiari mrsni pari pari pari samo tova znaiat da go duxat tia bokluci

габи

29.12.2015, 20:02 часа
мале наи накрая някои да го осъди тоя касапин колко деца е осакатил не е истина

Петкова

29.12.2015, 18:07 часа
Този малоумник за малко щеше да ме остави вдовица.Преди 5 години с мъжа ми чакахме 7 часа в отделението,макар че го приеха чрез спешен център.Чак на края реши че е време да го оперира и за капак се случиха усложнения.Първо му объркаха упойката и със зор го събудаха и т.н.

Калина

29.12.2015, 15:16 часа
Д-р Кюркчийски е оперирал трима от моето семейство и винаги успешно . Безкрайно сме му признателни .
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha