Агнешкото за Гергьовден ще е по-евтино поне с лев

Агнешкото за Гергьовден ще е по-евтино поне с лев

По-евтини агнета за Гергьовден ще има по животинските пазари в Пиринския край в сравнение с Великден. Преди най-светлия християнски празник цената им стигна до 7 лева за килограм, почти не се намираше стока за по-малко от 6.50 лева за килограм живо тегло. Две седмици преди Гергьовден обаче животновъдите признават, че ще продават и за 6 лева за килограм. Някои дори ще свалят цената на агнета и ярета и до 5.50 лева за килограм.
„Аз успях да си продам стоката още за Великден. Но разбирам фермерите. Те предпочитат да изкарат някой лев, като продават по-евтино. Проблемът е, че нямат пари да гледат толкова много стока. По-добре да се отърват от нея на ниска цена, отколкото после да харчат за храна на непродадените агнета", твърди 79-годишният животновъд Славчо Димитров.
„Няма вече кой да гледа животни, че е трудно и сметката ни не излиза. Тази година сме много малко продавачите. Цяла зима мръзна, не мога да си дам стоката без пари. Но и не мога да гледам толкова много животни. Затова ще продавам най-много за 6 лева за килограм живо тегло", казва бай Георги от съседното село.
Пастирите са принудени да наемат подкрепление, за да се справят с бандитите. Особено сега, в тази криза, много хора не могат да си купят месо и ще посегнат на нашите животни, твърдят овчари. Всеки от тях се е снабдил я с някакво оръжие, я с помощници. Повечето от тях спят при стоката си, за да я опазят от набезите на крадците. „Това е най-важно сега за нас. Че отмъкнат ли ни животните, ще сме на пълна загуба. Затова гледаме да ги опазим, за да вземем някакви пари за тях", обясняват животновъди.
 

22.04.2015, 09:52 часа
558 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha