Почина един от най-известните българи на света, роден във видинското село Стакевци

Почина един от най-известните българи на света, роден във видинското село Стакевци

На 95 години в Синсинати, САЩ, почина Виден Табаков, инженер, почетен професор на НАСА. Човек с необикновена съдба, пълен с премеждия живот. Той е участник в екипа, подготвил мисията и изстрелял в Космоса “Аполо 11”, чийто командир Нийл Армстронг на 20 юли 1969 г. стана първият човек, стъпил на Луната.
Виден Табаков е роден в белоградчишкото село Стакевци през 1920 г. От същето село е и моята майка Рилка. Тя е негова връстничка и някога в селското училище двамата седят на един чин.
Майка ми завършва едва шести клас и баща й, дядо ми Иван, я праща да пасе овцете на семейството. А бащата на Виден, богат и влиятелен за времето си търговец, праща сина си да учи гимназията във Видин.
След като я завършва през 1939 г., Табаков заминава за Прага, където записва машинно инженерство в Карловия университет. Навремето се говореше, че младежът от с. Стакевци е толкова умен, че без проблеми отговаря на всички въпроси на изпитната комисия във видинската гимназия.
Когато обаче той задава въпроси на хората в нея, те не могат да му отговорят на всичките. Предполагам, че това е част от митологията за този човек поради липса на истинска информация за научните му постижения в чужбина.
В Прага Табаков успява да изкара само един семестър, защото в края на 1939 г. Хитлер завзема цялата територия на Чехословакия. Вузовете са закрити и българинът заминава да учи в Берлинския университет в Германия.
След като се дипломирал като машинен инженер, Табаков започва работа в концерна “Сименс”, където работи по създаването на специални материали за облицовка на подводници.
В Берлинския университет нашенецът завършва и втора инженерна специалност - самолетостроене. Започва да готви докторат, същевременно и сътрудничи на конструктора Ханс-Йоахим фон Охайн, който създава първия самолетен турбореактивен двигател.
Талантливият българин е забелязан и от най-големия за онова време специалист по ракетостроене и космонавтика Вернер фон Браун и е привлечен в екипа му. Фон Браун е известен като баща на немското ракетостроене и на ракетите “Фау 1” и “Фау 2”, с които Хитлер се надява да обърне хода на Втората световна война.
Виден Табаков защитава докторантурата си през 1945 г. Войната е завършила и с част от екипа си Вернер фон Браун заминава за САЩ. Той е бил член на СС, има лично приятелство с Хитлер, създава оръжия с които да бъдат атакувани и САЩ, но американските политици загърбват тези факти.
Нужен им е специалист по ракетостроене, защото вече е започнала надпреварата във въоръжаването със СССР.
А в същото време Виден Табаков не получава виза за САЩ. Твърди се, че основният аргумент на щатските власти е, че е роден в държава, която вече е сателит на СССР.
Българинът заминава за Аржентина. Там е включен в екипа от германци, италианци и местни специалисти, който разработва първия аржентински свръхзвуков самолет.
Има и друга версия за тази част от живота на Табаков. През 1945 г. той е поканен от страните победителки във войната да разчита секретната ракетна документация на германците. После с помощта на победителите напуска Германия и се отправя през Италия за Аржентина. След време се връща в Германия и в концерна “Байер” е в колектива от учени, който създава материала хлоропен за авиационната промишленост. През 1948 г. все пак успява да стигне до САЩ.
През 1958 г. е създадена НАСА (Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство.) През същата година Табаков става професор в университета в Синсинати, щат Охайо, и е включен в свръхсекретен екип, който работи по производството на ракетите “Сатурн”.
Американците искат бързо да създадат ракета с голяма мощност, която да доближи до Луната, както и космически кораб, който не само да стигне до нея, но и да се завърне.
В лаборатория в Синсинати Виден Табаков трябва да създаде материал, който издържа до 6000 градуса по Фаренхайт. Той е необходим да опази реактивния двигател при излитането на ракетата. Българинът се справя със задачата и от Пентагона правят поръчка за милиони долари.
Когато обаче изстрелват ракета с този силно огнеупорен материал, всичко се стопява от високата температура. Военните завеждат дело във Федералния съд срещу фирмата, чийто служител е българинът, за некачествена работа.
Когато през 2005 г. Виден Табаков си идва в България, пред нашата кореспондентка във Видин Ваня Ставрева той разказва следното: “Бях призован като свидетел по делото и ми предложиха подкуп. Даваха ми заплатата за цели 7 години, но да не свидетелствам. Аз отказах тези пари и нашата фирма го спечели...”
В битката за първи космически полет с човек на борда Съветският съюз изпреварва САЩ с 24 дни. На 12 април 1961 г. Юрий Гагарин с кораба “Восток 1” облита земното кълбо за 108 минути.
На 5 май същата година Алън Шепърд с космическия кораб капсула “Редстоун 3” е изведен на балистична траектория и достига до височина от 186,5 км, след което се приводнява в Атлантическия океан.
Заради това НАСА започва да форсира проекта си по кацане на човек на Луната. И на 16 юли 1969 г. от космическата база в Кейп Канаверал в САЩ е изстрелян корабът “Аполо 11”.
Пътят до Луната продължава 4 дни, като корабът изминава почти 400 000 км. На борда са астронавтите Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин. Полетът и прилуняването, са излъчени от телевизиите на 55 страни и са наблюдавани от над 800 млн. зрители.
А в наземния екип, който ръководи полета, се радва и тържествува и българинът Виден Табаков, торлак от с. Стакевци, Белоградчишко. И той като всички чува прословутите думи на Армстронг, когато стъпва на Луната: “Това е една малка стъпка за човека, но огромен скок за човечеството.”
Може би Табаков е чул и думите на Алън Шепърд преди старта на “Редстоун 3”. Американецът промърморва:
“Не се прецаквай, Шепърд!”
После сред пилотите и астронавтите тази фраза става популярна като “молитвата на Шепърд”. (На английски шепърд е овчар.)
Табаков и Нийл Армстронг се познават лично, приятели са, по-късно преподават в едно и също учебно заведение.
В университета в Синсинати българинът поставя началото на докторска програма по космонавтика и обучава над 50 докторанти и над 200 магистрати. През годините Табаков работи и за военноморските сили на САЩ, за “Дженерал Електрик”, “Проктър енд Гембъл”, “Ролс-ройс” и др.Изнася лекции по цял свят.
Освен в проекти на НАСА участва и в програми на Националната научна фондация, министерствата на енергетиката и на отбраната. Член е на Американския институт по аеронавтика и астронавтика и на Американската асоциация на машинните инженери.
През миналата 2014 г. Виден Табаков е обявен за почетен професор на НАСА. Такава чест е оказана на много малко натурализирани в САЩ специалисти. Тогава журналист от радио “Видин” посещава Стакевци и разбира, че този известен по света мъж е почти непознат в родното си село. За него едва-едва се сещат само някои от най-възрастните жители. Знаят, че е бил женен за германка и има две дъщери.
При идването си в България през 2005 г. Табаков казва пред журналисти: “Ние, българите, се раждаме с акъл в главата. Страната ни ще се оправи, когато властта вземат хора, които не са корумпирани, хора, чиято цел е не само да лапат.”
Професорът вече е сред звездите, а на нас ни остава да чакаме кое ще се случи по-напред: кацането на човек на Марс, какъвто сега е приоритетът на НАСА, или идването на власт в България на некорумпирани политици.
На 28 септември 2007 г. тогавашният директор на НАСА Майкъл Грифин обяви, че до 2037 г. ще пратят човек на Марс.

01.07.2015, 15:28 часа
2273 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha