Промени в закона улесняват получаване на гражданство за лица с български произход

Промени в закона улесняват получаване на гражданство за лица с български произход

Народните представители единодушно гласуваха на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън България. С приетите изменения се облекчава режимът за признаване на българско гражданство при наличие на изявен интерес от лица с български произход или самосъзнание. Това ще става по низходяща, възходяща и по съребрена линия. Създава се и възможност в случай на неиздаване на необходимите документи, доказващи български произход, той да може да се докаже с писмена декларация.
Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт, един от вносителите, заяви:
Проблемът е, че искането на възходящ българин за доказване на български произход се оказа, че много хора, които са получили през годините българско гражданство и български произход, учили са в България на база на това, че са българи по произход, в момента не могат да докажат, че са българи. Има следните ситуации - децата им имат българско гражданство, а родителите не могат да вземат български произход, защото децата им не са възходящи, което е пълен парадокс. Много българи, които искат да живеят постоянно в България, да си извадят документи за постоянно пребиваване, а не българско гражданство, също не могат. Предложихме да подават декларации и да ги има в Закона.
Беше отхвърлен законопроектът на "Атака", който предвиждаше правна възможност удостоверение за български произход да може да бъде издадено и от организация на българи, живеещи извън България, призната от компетентния български държавен орган, както и от Българската православна църква.
 

24.07.2015, 13:31 часа
838 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha