Новите синдици на КТБ заведоха рекорден иск срещу "Петрол" за 234 млн. лв.

Новите синдици на КТБ заведоха рекорден иск срещу "Петрол" за 234 млн. лв.

 Новите синдици на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) заведоха рекорден иск за над 234 млн. лв. в Софийския градски съд. Искът се оказа срещу "Петрол" и бележи нова фаза в битката за активите на дружеството.
За завеждането на рекордния иск стана ясно от публикувания редовен седмичния отчет на синдиците за периода 13 – 19 ноември 2015 г. В него не е посочено дружеството, срещу което е заведено делото, но от сигурни източници Mediapool научи, че става въпрос за компания, свързана с бизнесмена Гриша Ганчев, срещу когото се води дело за източване на ДДС в особено големи размери.
Сумата от 234 458 810 лв. е рекордна на фона на досегашните действия на синдиците. Това е първият доклад, подписан от новите синдици Кристи Маринова и Ангел Донов, които встъпиха в длъжност на 13 ноември. Те бяха назначени на мястото на Росен Ангелчев, който бе освободен. Другият синдик Лазар Илиев остана на поста си.
До момента синдиците водеха битката за осребряване на активите на "Петрол" в полза на държавата чрез процедури по несъстоятелност на два от големите акционери в "Петрол" – "Корект фарм" и "Алфа Кепитъл", както и чрез запор на акции на дружества от групата.
"Корект фарм" и "Алфа кепитъл" държат 47% от акциите на "Петрол", което все още се контролира от ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев. В края на 2014 г. той успя да смени ръководството на дружеството, като оглави управителния съвет, а в надзорния съвет вкара кумеца си Николай Гергов. Смени и седалището на компанията от Бургас в Ловеч.
След това чрез апорти и прехвърляния, Гриша Ганчев успя да вкара ключови активи – 330 бензиностанции на "Петрол" в дъщерното дружество "Елит Петрол", чиито акции бяха запорирани от синдиците по-рано през годината.
Битката за овладяване на активите на "Петрол" се води повече от пет години. Първоначално тя започна между дъгогодишните съдружници Денис Ершов и Митко Събев. Именно фирми на Събев получиха заеми от КТБ в размер на около 90 млн. долара и така индиректно, чрез подставени лица, в управлението на петролната компания влезе мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев.
След обявяването на КТБ в несъстоятелност през септември 2014 г., Василев заедно с Гриша Ганчев се опитва да запази контрола върху "Петрол", докато държавата се опитва да осребри активите в своя полза.
По-рано тази година укриващият се в Белград банкер Цветан Василев заяви, че проблемите на КТБ започнали, след като отказал да прехвърли "Петрол" и други дружества на някогашния си партньор – депутата от ДПС Делян Пеевски.
Случайно или не, около изострянето битката за активите на "Петрол", прокуратурата възобнови делото срещу Гриша Ганчев за организиране на престъпна група за укриване на данъци. В същото време контролираните от Пеевски медии се надпреварваха да атакуват Ганчев в нещо, което приличаше на организирана кампания. Адвокатът на Гриша Ганчев Татяна Дончева заподозря апетити на властта към "Петрол", докато Ганчев се разграничи от думите й.

24.11.2015, 10:34 часа
1695 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha