Всеки десети на планетата пие отровна вода

Всеки десети на планетата пие отровна вода Около 650 милиона души или всеки десети жител на планетата няма достъп до безопасна за здравето вода, което ги излага на риск от заразни болести и преждевременна смърт, информират Ройтерс и БТА.
Мръсната вода и лошите хигиенни условия могат да причинят тежки стомашно-чревни заболявания при децата, убивайки всеки ден 900 деца на възраст под пет години, според оценки на ООН, или едно дете на две минути.
Световната здравна организация (СЗО) посочва, че сред новородените инфекциите, предизвикани от липсата на безопасна вода и мръсна околна среда, отнемат по един живот на всяка минута по света.
ООН подчертава, че достъпът до безопасна питейна вода и адекватни санитарно-хигиенни услуги е жизненоважен за човешкото здраве. Важен е и по други причини, вариращи от лесните за установяване ползи, като спестяването на разходи и време, до по-трудно осезаемите фактори, като удобство, благосъстояние, достойнство, личен живот, сигурност.
Според СЗО всеки инвестиран долар в подобряването на достъпа до вода и санитарно-хигиенни услуги носи печалба от 4 до 12 долара в зависимост от вида инвестиция.
Тази година Световният ден на водата, отбелязван на 22 март, е посветен на водата и работните места, като ще се подчертае как водата може да създаде платена и достойна работа и да допринесе за по-зелена икономика и устойчиво развитие.
17.03.2016, 09:48 часа
483 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha