Вредни съвети: С какво е опасен здравословния начин на живот?

Вредни съвети: С какво е опасен здравословния начин на живот? Здравословният начин на живот трябва да се води без фанатизъм, предупреждават лекари. Всяко прекаляване може да доведе до обратни резултати. Стремежът към съвършенна фигура, например, може да съсипе с диети работата на храносмилателната система.
Ето 5 здравословни мита, които наистина може да навредят на здравето:

Мит 1. Трябва да се занимавам със спорт по-често

Нерядко в мрежата всякакви фитнес треньорки, спорти дейци и медици в хор повтарят, че недостигът от движение води до сериозни здравни проблеми и че стройна фигура може да се постигне единствено с изнурителни тренировки.
В действителност прекаленото спортуване може да причини сериозни травми, като скъсване или разтягане на мускулни влакна и сухожилия, болки по цялото тяло. Това насилие над себе си нерядко води до изтощаване на организма, нарушаване на регенерацията на клетките и понижване на имунитета.
Трябва да се помни, че на първо място физическата активност е добре да бъде умерена и нормално да се понася. Оптималният вариянт е межде две тренировки да има 2-3 дни почивка, и никога да не се насилвате да изпълнявате едно упражнение 20 пъти, ако усетите, че и 10 пъти са ви достатъчни.

Мит 2. Фибрите са полезни във всякакви количества

Отвсякъде се сипят съвети, че трябва да се ядат повече фибри за почистване на организма и нормализиране на храносмилането. В това има резон. Грубата влакнеста храна ефикасно чисти червата без да ги травмира. Фибри се съдържат изобилно в бобовите и зърнените храни, в зеленчуците и плодовете. Но трябва да се помни, че тук принципът колкото повече, толкова по-добре не работи.
Дневната норма от фибри е не повече от 25–30 г. Това количество не бива да се превишаа, защото коремът ще започне да се подува, а образуването на газове рязко нараства.

Мит 3. Фрешовете повишават имунитета

Фрешът или прясноизстисканият сок днес е любима напитка за мнозина. Той е приготвен от пресни плодове или зеленчуци и е богат на витамини и други полезни вещества. И хората правят извод, че колкото повече литри пият, толкова по-силен ще е имунитетът им. Голяма заблуда.
Всъщност соковете съдържат агресивни киселини, които активно въздействат на храносмилателната система, а също така влияят крайно негативно на състоянието на зъбния емайл. Трябва да се помни още, че плодовите сокове съдържат много захар и са твърде калорични. Ето защо прекалената им употреба води дори до затлъстяване.
Препоръчителнаа дневна доза е не повече от 1 чаша и то да се пие на 2 пъти, но не на празен стомах. След като се изпие задължително трябва да се изплакне устата с обикновена чиста вода.

Миг 4. Всичко наоколо трябва да бъде стерилно чисто

Чистотата е залог за здраве. Някой едва ли ще оспори тази аксиома. Но само, ако става дума за разумно поддържане на реда у дома. Ако страстта към лъскане на всичко наоколо до стерилност се превръща в мания, това вече е ненормално и неправилно. Защото така се нарушава нормалната работа на имунитета, тъй като свръхпочистването отстранява бактерии в големи количества и организмът се разучава да прави това сам.
Едно от крайно неприятните последствия на манията към чистотата е нарастването на риска от астма или други алергични заболявания. Допълнителна опасност от свръхпочистването е и повишеното използване на битова химия.

Мит 5. През зимата ни е нужен тен

Никой не иска да изтлежда бледен през зимните месеци или в началото на пролетта и пред солариумите се редят опашки. Но тук трябва да се помни, че освен полезния витамин D, организмът получава и много ултравиолетови лъчи, които лесно водят до развитието на сериозни онкологични патологии. Освет това неразумно дългото печене в солариума, може да причини кожни болести, като фотодерматит.
Затова, ако искате да получите красив тен, не бива да прекалявате. Месечно са достатъчни 2-3 сеанса по 5 минути.
28.03.2016, 12:16 часа
850 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha