Децата наследяват интелигентността си единствено от майка си

Децата наследяват интелигентността си единствено от майка си Гените на майката са тези, които определят каква ще е интелигентността на детето. Бащата тук не играе роля. Това показват различни проучвания и лабораторни експерименти от близкото минало, събрани в публикация в специализираното издание "Psychology Spot" и цитирани в "Индипендънт".
Гените на интелигентността се пренасят в Х-хромозомата. Тъй като жените имат две, те имат и двойно по-голям шанс да предадат тази информация на бебето, отколкото мъжете със своята една.
В допълнение на това обаче шансът интелигентността да се наследи от бащата се свежда до минимален и заради откритието, че гените на бащата за когнитивни и умствени функции у наследника в много случаи се деактивират автоматично. При нормалното формиране на ДНК на зародиша има точно определени връзки и закономерности, които се спазват и наследяването на интелигентността е една от тях, коментират учените.
Експеримент с мишки показал, че при новородени мишлета с доминиращи гени от майката тялото се развива по-малко, но те проявяват по-висока съобразителност и памет. Тези, метнали се на баща си, имали здрави тела и по-малки мозъци. Изследователите открили клетки в шест различни части на мозъка им, съдържащи само майчини или само бащини гени. Тези на майката винаги били на местата, отговарящи за когнитивните умения, а на бащата - в системите управляващи крайниците, нагона и агресията. Не открили обаче нито един наследствен мъжки ген в мозъчната кора, където протичат най-сложните мисловни дейности.
Университетът в Глазгоу проверява същата теория от 1994 г. досега, като анкетира всяка година над 12 600 хора между 14 и 22 години и следи психическото и интелектуалното им развитие. Много фактори били взети предвид, за да се открие откъде идва интелекта, включително расата, образованието, социо-икономическите условия, но най-силната и явна закономерност, която открили е коефициентът на интелигентност на техните майки.
Важно уточнение, което правят от Университета във Вашингтон, обаче е, че не всичко е в гените. Според изследването им сътоношението, формиращо интелигентността на зрелия човек е 40% наследство и 60% възпитание и среда. Разбира се, майката играе ограмна роля и за второто със специалната връзка, която има с детето си, но поне тук и бащата може да помогне.
07.10.2016, 14:33 часа
1242 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha