Продажбите на нови коли са се увеличили с 9.5%

Продажбите на нови коли са се увеличили с 9.5% Продажбите на нови коли в България се увеличават, показва статистиката на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA). За периода януари – септември са регистрирани малко над 18.7 хил. леки автомобила, което е с 9.5% повече спрямо същия период на предходната година. От години обаче статистиката за новите коли в България е изкривена, тъй като по неофициални данни голяма част от регистрираните в България автомобили всъщност се препродават в други държави от ЕС, основно в Германия.
Увеличението в България е над средното за Европейския съюз (8%), но при повече от половината държави годишното нарастване е с двуцифрени проценти. В Кипър достига 30%.
Най-продаваните коли в ЕС продължават да са моделите на германската VW. Вижда се обаче, че компанията губи пазарен дял за сметка на останалите големи конкуренти – RENAULT, FIAT, BMW и MERCEDES. А най-големите пазари за тези коли остават най-развитите икономики – Германия, Обединеното кралство, Франция и Италия.
Данните на КАТ показват, че в новорегистрираните в България коли са основно втора употреба. Около 85% от пуснатите в движение леки коли са над 5 годишни.
14.10.2016, 13:02 часа
730 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha