Ивайло Калфин: Ние имаме виждания за важните неща в президентската институция!

Ивайло Калфин: Ние имаме виждания за важните неща в президентската институция! Кандидатът на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ за държавен глава Ивайло Калфин посети днес Враца. Срещата със симпатизантите се проведе в сградата на регионалния исторически музей, където кандидатът за президент коментира актуални теми.
Първото, което отбеляза Ивайло Калфин бе, че президентската институция в България е страшно обезличена и отсъства от важните теми, които вълнуват хората. Той посочи, че българското общество има нужда от обяснения за същността на президентската институция в хода на предстоящата предизборна кампания. Разясненията са необходими, защото при срещите си в страната вече бил чувал, че България вече нямало смисъл да избира президент, защото сме можели и без него и той всъщност нямал никакви правомощия. Тези твърдения обаче не отговарят на истината. По думите му президентът е този, който трябва да се занимава с горещите проблеми на държавата, въпреки че няма инструментите на изпълнителната власт.
„Президентът е този двигател, около който трябва да са търси съгласието между институциите и политическите сили. Ще докажа и покажа на всички, че политиката в България има смисъл. Че президентската институция може да работи за гражданите, да показва проблемите и да настоява за тяхното разрешаване”, заяви Калфин.
Според Калфин именно мотивите за честна и открита политика в полза на гражданите са го накарали да стане част от управлението.
По време на срещата Калфин дискутира и проблемите като бежанската криза, безработицата, липсата на квалифицирани кадри във всички сфери на бизнеса, социалната политика на управлението и други горещи теми.
По въпросите за мигрантската криза и бежанците Калфин посочи, че наистина по границите на страната има нужда от построяване на още съоръжения, но въпросът трябва да се реши там, където му е основата. Той коментира, че България бързо трябва да сключи договор за реадмисия с Афганистан за връщане на бежанците, защото в по-голямата си част нелегално преминалите границата ни са именно от Афганистан, а не от Сирия където се води война.
Кандидатът за президент заяви, че страната ни трябва да води социална политика в дългосрочен план. Примерите за това са увеличаване на доходите на хората, за да не бягат в чужбина, а да имат стимул да останат в страната ни и да развиват икономиката. Чрез различни стимули и програми за подпомагане на работодателите всичко това може да стане факт.
Според него трябва да се направи промяна и в образованието, защото от него започвали проблемите. Голяма част от безработните са неграмотни и дори не могат да се подпишат. Трябва да се направи промяна и всички деца над 2 години да могат да ходят на детска градина напълно безплатно.
Калфин бе категоричен, че президентът не може, както в момента, просто да изчезне от теми като тези, свързани с бежанците и нелегалната миграция. Една тема, която има външнополитическо решение, а президентът има всички правомощия да участва във външната ни политика. Той трябва да бъде рамо до рамо с другите институции, за да намери трайното решение, а не да липсва.
Във външната ни политика президентът трябва да възстанови, да върне обратно достойнството на България.
Калфин коментира и другите кандидат президентски двойки, като посочи, че трябва да се променят изискванията за кандидатите за тази позиция и не може единствения критерии да е възрастта /над 40 години/. Отправи упрек и към ген. Румен Радев, който по думите му бягал от дебатите.
„Вчера г-н Радев е обявил, че има по-широк хоризонт от хората, които сме били учили политика по думите му „зад пердетата на Народното събрание и в кулоарите”. Искам да го видя този широк хоризонт на г-н Радев в дебат. Нека да се изправим един срещу друг по всички важни теми и да видим кой къде се е учил и какво е научил. Защото най-високият държавен пост не е място нито за упражнения, нито за прекарване на свободното време след пенсия. И е крайно време и ние, кандидатите за президенти, да започнем първи да проявяваме уважение към най-висшия политически пост, към който сме се устремили“, посочи Калфин.
 „Различното в нашата кампания е, че за разлика от другите кандидати ние имаме виждания за важните неща в президентската институция”, допълни Калфин и благодари на всички, които го подкрепят.
Кандидатите за държавен глава и вицепрезидент на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин и проф. Любомир Халачев са под номер 15 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!
16.10.2016, 15:39 часа
2009 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha