Радост Тодорова показа красотите на Враца

Радост Тодорова показа красотите на Враца Радост Тодорова от Враца показа родния си край, като част от проекта "Българки на места с културно и историческо значение". Красавицата от Враца блесна на снимките на габровския фотограф Радослав Първанов.Известната врачанка е носител на титлата „Мис Враца”, „Мис Национален отбор по футбол”, Мис "Вселена-България". Тя показва своя роден край в уникална и пищна българска носия. Местата, на които са се спрели авторът на проекта и Радост, са Черепишкия манастир, централната градска част на Враца, исторически забележителности и великолепните гледки на Врачанския балкан.
Сесията е заснета в края на лято 2016 и все още не е показвана никъде. Серията снимки има за цел да разкаже на зрителите красотата на българката, пищността на българското традиционно облекло и историческите места, които са с огромна концентрация в града, свързан толкова много с историята на България.
Монументът, увековечаващ делото на революционера и писател Христо Ботев е един от обектите, включени в кадрите. Широката усмивка грее на всяка снимка, а самият процес на заснемане е бил истинско удоволствие, споделя авторът Радослав Първанов. Българката, която с подвига си даде пример за човечност и спортсменско отношение в днешните времена, лишени от ценности и добрина, е чудесно допълнение към този чисто български и патриотичен фото-проект.
Радост споделя, че се е влючила в идеята с удоволствие и заявява твърдо, че се гордее с историята и традициите ни. Сияещото и лице от снимките показва, колко обича родината си.
Снимките на Радослав Първанов целят, освен да покажат на света колко красота и история има нашата държава, също да повдигнат националният дух на българите.
До сега той е снимал в Стария Пловдив, София, Перник, Копривщица, Розобера в Казанлък, Паметника на Свободата – Шипка, Хан Хаджи Николи и Царевец във Велико Търново, Двореца в Балчик, Рупите, Мелник, Жеравна, Соколски манастир, Трявна, Смолян и града на една от най-красивите българки Враца. Предстоят му снимки на още емблематични български места, като тази година той трябва да ги завърши. Планира изложба, която да експонира в България като желанието му е да покаже и извън границите на родината, това което е заснел.
„През 2014 направих снимки в Стария Пловдив на момиче в носия. Две години по-късно вече работя по фото-проект. Вярвам, че проекта ми ще срещне подкрепа и ще мога да покажа на света, колко красиви са българските жени, колко пищни са нашите носии и колко история се крие в градовете и селата ни”, споделя Първанов.
Снимките по тази идея са почти в своя край. Предстоят сесии на две майки с дъщеричките им за да се покаже раждането на живота, зрителите да направят асоциацията с малкото дете и жената, която вече е майка заедно с девойките от повечето сюжети.
Останалите места са Боженци, Арбанаси, специално подбрани обекти в София свързани с християнството, района на Шияковски манастир, Казанлък, а финалът ще бъде Етнографски музей на открито „Етър” край Габрово в красива снежна картина.
Авторът ще направи няколко съпътстващи изложби преди голямото представяне на цялостния проект. Това най-вероятно ще се случи в Копривщица,  Двореца „Балчик” и Пловдив. 
 
20.10.2016, 09:26 часа
6721 1
Коментари
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha