Парацетамолът не действа толкова при болка

Парацетамолът не действа толкова при болка Парацетамолът се използва от около 50 години. Препоръчван е в медицинските ръководства като безопасно болкоуспокояващо. Напоследък обаче се появяват все повече противоречиви данни относно неговата ефикасност и безопасност, от което следва да се направи сериозна ревизия на употребата му. В този дух започва прегледът на един от водещите изследователи на Оксфордския университет, Андрю Мур, в The Conversation.
Човечеството поглъща буквално тонове парацетамол, за да третира болката или да повлияе повишена температура. За Великобритания само на година се продават над 6 300 тона, което означава, че милион души употребяват 35 тона от медикамента. Мур прави и друга сметка, за да онагледи до каква степен всеки е въвлечен в „консумацията“ на лекарството – всеки британец приема около 35 грама или 70 таблетки парацетамол на година.
В библиотеката на независимите изследвания Cochrane Library са съхранени няколко мащабни научни труда, които показват, че приемът на парацетамол при хронични болки в гърба и артрит действа в не по-голяма степен от працебо. Резултатите от изследването не могат да се подминат, тъй като включените в него пациенти са приемали максимално допустимите дози парацетамол в продължение на три месеца, което е достатъчно солиден аргумент за неговата обективност. 
Относно ефективността при терапия на главоболие и следоперативна болка, тя съвсем не е така значителна, за да се взема парацетамол във всеки случай. При следоперативни пациенти той е помогнал за овладяване на болката при един от четирима. Що се отнася до главоболието, то се оказва, че е бил от полза само за един човек от десет. 
По отношение на страничните ефекти на парацетамола, те действително се срещат рядко – 1 на милион, но затова пък са сериозни.
15.11.2016, 10:31 часа
1104 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha