ЕК размаха пръст и ни нанесе сериозен удар

ЕК размаха пръст и ни нанесе сериозен удар Еврокомисията откри срещу България процедура за нарушение в сферата на обществените поръчки. Също така Брюксел предупреди страната ни, че ще заведе дело в съда на ЕС, ако за 2 месеца не даде гаранции, че изпълнява европейските правила за борба с киберпрестъпленията, съобщи БНР. 
Българските власти са закъснели с прилагането на новото европейско законодателство, свързано с обществените поръчки и концесиите. Разпоредбите въвеждат повече прозрачност и изискват задължително процедурите по кандидатстване да се подават по интернет. Освен това те улесняват наддаването от страна на малките и средни фирми при обществени поръчки и повишават конкуренцията, обясниха от Еврокомисията. 
По друга текуща наказателна процедура България получава последно предупреждение, преди да отиде на съд в Люксембург. Евросъюзът не е получил достатъчни гаранции от обясненията на правителството, че е приложена т.нар. "директива за борба с киберпрестъпността". Тя инкриминира използването на инструменти, служещи за кибератаки, като например зловреден софтуер и компютърни вируси. Законодателството изисква също от София да укрепи уредбата за обмен на информация при атаки и осигурява обща европейска наказателноправна рамка за тази област. 
България има 2 месеца, за да отговори на предупреждението. Европейската комисия настоява България и още 14 държави от ЕС да приложат изцяло в националното си законодателство една или повече от трите нови директиви за обществените поръчки и концесиите.
 
08.12.2016, 16:11 часа
814 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha