Затворите гласят далавера за милиони с фирма за доставка на храна!

Затворите гласят далавера за милиони с фирма за доставка на храна! Страховита далавера с фирма за доставка на храна подготвя ръководството на Софийския централен затвор, съобщи БЛИЦ. В разрез с всякакви правила и норми предстои подписване на скандален нов договор по Закона за обществените поръчки. Прави впечатление, че всичко това става в момент, в който правителството е в оставка и е много по-лесно да се пробута подобна далавера и то за много пари.
ГД „Изпълнение на наказанията” има ангажимент за ежедневно доставяне на продукти към 12 затвора с 22 затворнически общежития и един поправителен дом за непълнолетни момчета. Според чл. 84, ал. 2, т. 1 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, лишените от свобода имат право на безплатна храна.
В момента по същия закон има сключени договори с фирма, която изпълнява стриктно задълженията си и доставя продукти на лишените от свобода. До настоящия момент не са предявени никакви претенции към същата фирма. Нито пък са отправяни забележки, че има забавяне на доставките, некачествени продукти или рекламации – причини, които биха могли да доведат до прекратяване на договора.
Въпреки това ГД „Изпълнение на наказанията” се кани неправомерно и на практика без да е налице реална причина да прекрати действащите договори и след това да обяви нова обществена поръчка. В случая няма как да не се натрапи усещането, че се налага добре познат сценарий – разчистване на терен за нова, „приятелска” фирма, която пък няма как да не се отблагодари на съответните лица за „услугата”. Твърди се, че фирмата, която ще се облагодетелства е "Панда".
Експерти, също потвърдиха, че в случая е действано в разрез с всички правила и нормативи. Според тях Законът за обществените поръчки дава подобна възможност за разтрогване на договора с фирма – изпълнител, но това става само в случаите, когато са налице изключителни обстоятелства или нарушения. „Това е грубо нарушение на принципите за равнопоставеност, недопускане на дискриминация и ефективност при разходването на публични средства”, коментират те.
Остава неизяснен въпросът какво е по-важно за гл. Комисар Гергана Стоянова – да обезпечи нуждите на затворниците или собствените си интереси. Защото подобно нагло налагане на една фирма за сметка на друга налага точно това съмнение.
Проверка установи, че това не е единственото фрапантно нарушение. Преди около месец същата схема е приложена и от „Фонд Затворно дело” с решение 3-1-760/29.11.2016 г. Тогава е прекратен действащ договор без фирмата – изпълнител да е получила какъвто и да е документ, с който да бъде уведомена, че не е изпълнила клаузите на договора. И само за няколко дни вече е сключен нов договор, с нова фирма. Тук отново възниква подозрението, че всичко отново е предварително нагласено и става въпрос за прочистване на територии.
Последният фрапантен случай с нарушение на Закона за обществените поръчки е опорочаването на процедура, обявена от Специализирани болници за рехабилитация. Тя обявява обществена поръчка за доставка на хранителни продукти на стойност 3 млн. 120 хиляди лева без ДДС. С решение от 17. 11. 2016 г. е обявена открита процедура със същия предмет, по която постъпва жалба пред КЗК от заинтересовано лице. Независимо от това е обявена нова процедура с покана до... само една фирма.
Премиерът в оставка Бойко Борисов вече призова да не се обявяват големи обществени поръчки до избора на ново правителство именно, защото в такива времена на безвластие няма как да не възникнат съмнения за далавери. В случая обаче става именно въпрос за хора, които се опитват в малкото оставащо време да и изберат „свои” фирми, обезпечавайки интересите си за дълго време в бъдеще.
23.12.2016, 12:36 часа
1041 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha