С ледената епоха идват и солени сметки за топло

С ледената епоха идват и солени сметки за топло Поне с 30 - 40 лева ще скочат януарските сметки на хората, които се отопляват на ток, сочат предварителните прогнози. Причината е необичайно студеното време, което според синоптиците ще се задържи поне още седмица.
Само от една включена духалка сметката скача с 28 лева на месец, сочат разчетите на електроразпределителните дружества. Така вместо обичайните 110 - 120 лева за двустаен апартамент, сметките за януари ще набъбнат до 150 - 160 лева, а декемврийските ще са поне с 15 лева по-високи, пише "Монитор".
Заради включените допълнително климатици, духалки и радиатори само в събота и неделя в почти всички часове на денонощието товарът на енергийната ни система бил с поне една десета по-висок, отколкото във вторник миналата седмица.
В събота, засега най-студения ден от началото на зимата, консумацията на ток е била с 13,5% по-голяма, отколкото в първия работен ден от годината, сочат данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Тогава консумацията е била 141 069 мегаватчаса срещу 122 060 мегаватчаса на 3 януари.
В неделя пък замръзнаха въглищата в ТЕЦ "Република". Това съобщи изпълнителният директор на "Топлофикация" – Перник, Любомир Спасов. Заради това основната мощност на централата - пети парогенератор, работи с една трета от мощността си. Радиаторите в домовете на перничани изстинаха и хората масово включват електрически уреди, за да се отопляват.
В същото време от топлофикационните дружества успокоиха, че начинът на изчисляване на сметките не позволява шокови фактури през януари и февруари, но повишената консумация на топлоенергия ще влезе в изравнителната сметка.
През зимата само абонатите на парното в София консумират енергия колкото реактор и половина на АЕЦ "Козлодуй". В големите студове потреблението достига енергия от двата реактора.
От 16 януари пък най-големият топлинен счетоводител у нас започва и проверки за манипулация на уредите в отоплителния сезон. Санкцията в такива случаи е начисляване на парно или топла вода на максимална мощност.
Сметките за парно от празничния декември ще бъдат готови след седмица, а последствията от студовете тези дни ще видим във фактурите си през февруари. Според предварителните разчети сметките за януари ще са поне с 15% по-високи в сравнение с тези през същия месец миналата година.
09.01.2017, 09:25 часа
851 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha