Потвърдено е и от Върховния съд: Ето как ни лъжат в магазините за цената на кашкавала и още 10 продукта!

Потвърдено е и от Върховния съд: Ето как ни лъжат в магазините за цената на кашкавала и още 10 продукта! Върховният касационен съд потвърди с окончателно решение колективен иск на Комисията за защита на потребителите (КЗП) срещу търговска верига за хранителни стоки, която е заблуждавала клиентите с две различни цени за един и същи продукт, както и с поставянето на една цена на рафта в магазина и маркирането на друга на касата, съобщиха от комисията.
До завеждането на колективния иск се е стигнало поради нарушаване на влязла в сила заповед на КЗП за забрана прилагането от търговеца на цитираните нелоялни практики.
Името на скандалната верига, която мами стотици хора не бе спомената първоначално. Но в решението на съда по казуса се вижда, че наименованието му е изписано със съкращението "Т-М.". Според "Стандарт" става дума за веригата "Т-Маркет".
Проверка на контролния орган в няколко обекта на въпросната верига установи, че потребителите може да заплатят с до 4 лв. над обявената върху опаковката цена при покупка на предварителни разфасовки на млечни продукти. Предпоставка за това е разминаването между цената върху продуктовата опаковка, която обикновено ориентира клиента при вземането му на решение за покупка, и посочената на рафта цена, която се маркира на касата и в общия случай е с около два лева по-висока. Например, при поставена върху вакуумната опаковка на кашкавал цена 12,29 лв. за килограм и 2,26 лв. за разфасовка от 192 гр. маркираната на касата цена за килограм е 14,34 лв. и 2,76 лв. за количеството в опаковката. Това означава, че потребителят ще плати за килограм с над 2 лв. повече, отколкото очаква.
Нарушението е констатирано за около десет вида от изложените на щанда продукти, от които към момента на проверките са били налични близо общо 200 разфасовки. В някои случаи дори е установено, че върху опаковките на предварителни разфасовки от един вид продукт е поставена различна цена за килограм.
Друго регистрирано нарушение при този търговец е обявяването на по-ниски цени на щанда от маркираните на касата.
Комисията е забранила описаните нелоялни практики със заповед, потвърдена от съда. Нова проверка след влизането в сила на разпоредбата показва, че търговецът продължава да извършва същите нарушения. Следващата предприета от КЗП стъпка е завеждането на колективния иск. С потвърждаването му ВКС задължава търговеца да не прилага в бъдеще тези практики. Решението на ВКС е публикувано на официалната интернет страница на КЗП.
09.01.2017, 11:28 часа
1499 2
Коментари

Руми

28.05.2017, 18:30 часа
При такива ,откровени кражби от клиента,магазините да се затварят ,без право да работят 1,3,6 месеца или завинаги!

klient

28.05.2017, 18:30 часа
v kakva darjava ,ami pri tova polojenie napravo da gi zatvoriat
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha