Иван Гарелов: След изборите ни чака голяма коалиция между ГЕРБ и БСП

Иван Гарелов: След изборите ни чака голяма коалиция между ГЕРБ и БСП Голяма коалиция между ГЕРБ и БСП ще бъде сформирана след предстоящите предсрочни парламентарни избори, предрича дългогодишният журналист Иван Гарелов, в интервю за Трансмедия ТВ.
„Мисля, че ще се стигне до една голяма коалиция. Като под голяма коалиция не разбирам много партии, както беше досега, а разбирам двете големи - общо управление между ГЕРБ и БСП", подчерта журналистът. Според Гарелов това е най-вероятният сценарий, защото резултатите ще оставят двете големи партии без особена алтернатива.
„Мисля, че двете партии ще стигнат до невъзможността да съставят каквато и да е коалиция с някой друг. Със сигурност ще влязат Патриотите и ДСП. И какво става? Те се самоизключват. Ако направиш с едните - лошо. Ако направиш с другите - пак лошо", каза Гарелов.
Според него подобна коалиция изиграла дори и положителна роля в промените външно-политически отношения и най-вече в отношения между САЩ и Русия, защото едната партия е проруски настроена, а другата е проамерикански.
„Смятам, че трябва да се стигне до едно общо управление на двете партии. Т.е. имаш две страни, които могат да преговарят с двете големи сили. Второ, стигна се до една преориентация на американската политика спрямо Русия. Двете страни ще търсят, дали ще намерят не съм сигурен, но ще търсят възможност те да не си съперничат, а да сложат в някакви рамки своите интереси", сподели Гарелов.
Според журналиста, вероятно ГЕРБ ще трябва да отстъпи, за да има подобна коалиция. Гарелов предполага, че това ще бъде премахване на плоския данък. По този начин БСП ще „има лице пред своите привърженици".
Журналистът вижда и малка аналогия между сегашните събития и тези от 10 януари 1997 година. Той е на мнение, че и тогавашното правителство на Жан Виденов не е искало да напусне властта, настоящото на Бойко Борисов прави абсолютно същото. В същото време обаче Гарелов не мисли, че може да се стигне до тогавашните улични протести и ексцесии, защото настоящите избори все пак ще бъдат обявени.
Във вътрешно-политически аспект Гарелов вижда промяна в почти всички настоящи партии. Той счита, че за ГЕРБ най-добре ще бъде Бойко Борисов да се оттегли като почетен председател, по подобие на Ахмед Доган. В същото време след оттеглянето на Георги Първанов от АБВ той предполага, че след време може да има известно обединение в лявото пространство. Но сега първостепенна задача пред председателя на БСП Корнелия Никова е до предстоящите избори да укрепи своята партия.
10.01.2017, 13:58 часа
1085 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha