Надминахме 20-годишен рекорд по потребление на ток

Надминахме 20-годишен рекорд по потребление на ток През последните два дни е надминат 20-годишен рекорд в натоварването на електроенергийната ни система, но тя е стабилна и работи добре. Ниските температури на 9 и 10 януари са довели до по-голямо потребление на ток и природен газ. Това заяви на пресконференция министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.
„Към момента не се налага да спираме износа на електроенергия, нито ще се наложи режим на тока. Най-голям дял в производството на електрическа енергия във вчерашния пиков ден и към настоящия момент - товарът в системата е над 7000 МВт, най-голям е дялът на кондензационните централи - приблизително 47-48%. Всички мощности работеха на 100%“, отчете Петрова.
Според енергийният министър е имало проблем с активирането на т.нар. студен резерв на два от ТЕЦ-овете на Христо Ковачки, които произвеждат 550 мегавата електроенергия. Причината е замръзване на въглищата. Това е накарало ръководството на българският Елекроенергиен системен оператор (ЕСО) да поиска помощ от Румъния, но е получен отказ, защото северната си съседка също е била затрудена от върховото потребление.
По отношение на доставките на природен газ вчера също е отбелязан рекорд в потреблението. „Вчерашното количество потребен природен газ надхвърли 16 млн. куб.м. Това е нещо, което не се е случвало от години. Доставките на природен газ за страната са нормални и ритмични“, каза Петкова и допълни, че това, което заявяваме като количества, се доставя от нашия доставчик.
"Булгаргаз" е в състояние и ще задоволи всички потребности от природен газ както за индустриалните потребители, така и за газоразпределителните дружества", обясни тя. "Българските граждани трябва да бъдат спокойни, осигурени са доставките. В подземното газово хранилище в Чирен са налице над 340 млн. куб. м. газ, което гарантира сигурността на подаването на газ", коментира Теменужка Петкова.
11.01.2017, 12:16 часа
596 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha