Новият изпит по български език и литература в СУ ще е тест и есе

Новият изпит по български език и литература в СУ ще е тест и есе Новият кандидатстудентски изпит по български език и литература (БЕЛ) в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се състои от две части – тест и писане на есе, съобщи на пресконференция деканът на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев.
Тестът ще бъде от 50 въпроса и ще се оценява със 70 точки, а есето – с 30 точки. Така максималният брой точки ще е 100.
В теста 1/3 от въпросите ще са за литература, а 2/3 от въпросите – за български език.
„Много важно е, че писането на есе е задължително за кандидат-студента и ако не го е написал, ще има слаба оценка, независимо от това, което е направил на теста“, заяви доц. Пенчев.
По думите му това е разликата между изпита в СУ и държавния зрелостен изпит по БЕЛ в 12-и клас.
При стария формат на изпита в СУ кандидат-студентите пишеха т.нар тема, а с новия искаме да свалим психологическия товар от завършващите средното училище и да не се налага те да се готвят за изпитен формат, който е напълно различен от това, което са правили в училище, коментира доц. Пенчев.
И в езиковата, и в литературната част на теста ще се проверяват умения за правилно употребяване на нормите на книжовния език, за четене и разбиране на литературен и на нелитературен текст, за формулиране на свързан аргументативен текст. Целим въпросите и задачите от изпита по БЕЛ да проверяват практически усвоени умения, а да не разчитат на пасивно запаметяване на информация, обясни доц. Пенчев.
Той съобщи, че в литературната част на теста се въвежда нов момент, който е практика по света – въпросите са ориентирани към конкретен откъс от литературен текст и кандидат-студентите трябва да извлекат информация и смисъл от него.
В теста ще има и откъси от два текста – единият ще е включен в програмата за задължителната подготовка за 11-и или 12-и клас, а вторият откъс ще е от текст, който може да е напълно непознат за кандидатите, каза доц. Пенчев.
Изпитът по БЕЛ от първата кандидатстудентска сесия в СУ ще е на 2 април от 9:00 ч. Вторият изпит ще е на 4 юни, отново от 9:00 ч.
11.01.2017, 16:41 часа
1050 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha