Ходжа отказа погребение заради българско име и ковчег

Ходжа отказа погребение заради българско име и ковчег Няма справедливост, трябваше за моя случай районният мюфтия да бъде махнат от длъжността си, но не стана. Това заявява 63-годишната Филка Арнаудова от Девин. Казусът на пенсионерката е най-нашумелият от Смолянска област, свързан с Комисията за защита от дискриминация (КЗД).  Арнаудова загуби делото през 2015 г. срещу местния имам Ружди Скендеров. Тя се жалваше, че отказал да погребе съпруга в ковчег и с българско име.Мъжът изчезнал през април 2012 г. и го издирвали 21 дни, пише "Марица".  
"Пиеше много и не работеше. Братовчед, на когото помага да пръска картофите, му дал вечерта 20 лв. и бутилка ракия и след това изчезна. Обявихме го за издирване. На два пъти водолази го търсиха и накрая го намерихме силно разложен в опашката на язовир "Цанков камък", спомня си Арнаудова. Аутопсията доказала, че съпругът сам се е хвърлил.  От Съдебна медицина ни го дадоха в закован ковчег и забраниха да се отваря, за да не тръгне зараза, разказва вдовицата. Тя пратила при имама вуйчото на съпруга си, за да го извика. 
"Имамът отказа да го погребе, тъй като бил с българско име и в ковчег. Мина една нощ и ден и извикахме бившия имам Ахмед Караемин, който го погреба. Според Арнаудова имамът Ружди Скендеров можел да направи изключение за разложен труп, но имал забрана от мюфтията да погребва в ковчег. Районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов вече е съден и в Пазарджик за радикален ислям, наказан е с глоба, а комисията го оправда. Затова той трябва да се махне от поста, за да не страдат и други", смята вдовицата.
Тя взела 1500 лв. заем, за да съди имама и мюфтията за религиозна дискриминация. В жалбата си до КЗД пише, че има много случаи в Девин на откази на погребения заради българско име и ковчег. Пред комисията имамът твърди, че не бил питан от близките дали може да бъде погребан в ковчег удавеният, иначе щял да извърши погребението, тъй като религията позволявала изключения на канона в такива специфични случаи. Твърди, че никога не е отказвал погребение заради име. 
Мюфтията Неджми Дъбов пък посочва, че имамът спазва религиозния ритуал съгласно становище на комисията по "Фетва" на мюсюлманското вероизповедание. С решение на КЗД имамът е оневинен с мотиви, че в задълженията му не е да погребва в ковчег, тъй като противоречи на канона, а свидетелските показания, че е отказал заради името на починалия, били объркани. Скендеров никога не бил погребвал в ковчег, за да имало дискриминация спрямо Арнаудови, сочат мотивите. Вдовицата не е съгласна, но няма средства, за да води нови дела, защото помага на четирите си деца и 6 внуци. 
13.03.2017, 16:47 часа
2027 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha