Чипровчанка изтъка чудотворна икона за Ватикана

Чипровчанка изтъка чудотворна икона за Ватикана Прочутата майсторка на чипровски килими Сийка Тачева изтъка по поръка на свещеник от Ватикана копие на чудотворна икона на Богородица.
Това е втора икона, която опитната тъкачка, изработва за седалището на главата на римо-католическата църква. Преди време отец Анджело Джорджета се обадил на Тачева в Чипровци и я помолил да направи копие на Рилската Света Богородица. Само за няколко месеца майсторката успяла да сътвори от вълнени конци, оцветени с природни багрила, образа на Божията майка.
Рилската Света Богородица, известна като Света Богородица Одигитрия, се съхранява в църквата „Рождество Богородично” в Рилския манастир. Според легендите тя е дарена на обителта от Мария Бранкович, наричана Мара Царкинята след превземането на Константинопол от турците. Иконата дава изцеление и сила на хората, които търсят помощта й, вярват свещеници и миряни.
През май отец Джорджета ще пристигне в Чипровци, за да вземе тъканата икона. Отец Анджело бе мисионер в Никополско през 2002 г., когато у нас гостува папа Йоан Павел Втори. Тогава по негова заръка Сийка Тачева изтъка копие на Чипровската Света Богородица, което бе подарено на покойният вече папа.
15.03.2017, 16:43 часа
6514 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha