Експерти бият тревога: Пазарът е залят с фалшив пластмасов ориз

Експерти бият тревога: Пазарът е залят с фалшив пластмасов ориз Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче дори когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказва полезно за нас. Освен, че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето! В този случай разчитайте на в. „ШОУ”, който с безпогрешния си усет, ви ориентира кое е ментето и кое – оригиналът!
Днес под прицел е любимият за мнозина ориз, който освен като вкусна гарнитура, е незаменим и в диетичните режими. Оказва се обаче, че в много от случаите добре познатите бели зрънца всъщност са... пластмасови. Пазарът е залят с фалшив ориз, а всички знаем, че когато става дума за печалба, граници в производството няма. За съжаление такъв се оказва и този случай. А оризът е един от основните продукти, които българинът слага на трапезата си.
По мнението на специалистите фалшивият ориз вече се произвежда масово и напоследък все по-често може да бъде открит, дори по витрините на големи търговски вериги. Колкото и да ви е трудно да повярвате, че може да попаднете на фалшив ориз в магазина, то вероятността това да се случи, е наистина доста голяма. Оризът е една от най-евтините храни в световен мащаб и поради тази причина мнозина са съзрели възможност за големи печалби. Най-голяма възможност да констатирате, че сте си купили не ориз, а фалшификат, има в Азия.
За пръв път пък, фалшив ориз е бил открит в Китай, след това и във Виетнам, и Индия. Всички те са страни, където оризът е основно ястие. Той също може да бъде намерен в Индонезия и Европа в днешно време, но САЩ все още го нямат. Напоследък все по-често за такъв се споменава и в Европа, и у нас. 
На пръв поглед фалшивия орис изглежда точно като истински. Не е трудно да се заблудите, затова ви препоръчваме да бъдете особено бдителни, докато избирате. Защото може би дори няма да забележите разлика, ако не се вгледате по-сериозно. А фалшивият продукт след това със сигурност може да ви докара редица сериозни проблеми със стомаха или храносмилателната система. Твърди се дори, че фалшивият ориз съдържа картофи и синтетични вещества, а нерядко и други химикали. За съжаление обикновеният потребител не прави особена разлика между истинския и фалшивия – след тези редове обаче, се надяваме това да се промени.
В Китай произвеждат ориз от пластмаса вече от четири години и все още не са взети никакви мерки за изтеглянето му от пазара. Медии в Сингапур преди време дори съобщиха, че фалшивият ориз е направен от микс - картофи, сладки картофи и отровни парченца пластмаса.
Ментето е оформено точно като истинските бели зърна но при готвене остава твърд и може да предизвика опасни здравословни проблеми. Оказва се, че една от най-популярните марки ориз в Китай, също е замесена в аферата с вредния хранителен продукт. Също така те смесвали прочутия сорт с пластмасовия и го разпространяват в цялата страна и извън нея. Консумацията на такъв ориз е все едно се храниш с найлонова торбичка, предупреждават специалисти по хранене и медици, които твърдят, че при ежедневен прием на фалшивия ориз, може да се стигне дори до фатални последици!
20.03.2017, 11:47 часа
811 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha