Бъдете внимателни на пътя! Гражданската може да ви струва 1000 лв.

Бъдете внимателни на пътя! Гражданската може да ви струва 1000 лв. Защо у нас има повече жертви на пътя, отколкото в останалите страни в ЕС? И кога нарушителите на пътя ще плащат по-скъпа „Гражданска отговорност”, както е в повечето европейски държави, е темата в рубриката на Нова телевизия „Георги Георгиев на твоя страна”.
България е на първо място по смърт на пътя в Европейския съюз. Една от доказаните системи в ЕС е „бонус-малус”. При нея цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” се определя от размера на щетите и това колко нарушения прави един водач - колкото повече нарушения на пътя – толкова по-скъпа полица. Целта е до края на годината системата да заработи и у нас като се обединят данните на КАТ, Гаранционния фонд и застрахователите и по този начин ще се определи рисковия профил на всеки един шофьор. По пътищата на Европейския съюз миналата година са загубили живота си 25 500 души.
Според данните на ЕК - по брой загинали на един милион души за 2016 г. България е с най-много жертви - 99 загинали на 1 милион население. Идеята е системата „бонус-малус” да дисциплинира шофьорите с изключително високи премии.
Застрахователи изчисляват, че при средна цена от 170-200 лева – завишението може да е от 20 до 500% - т.е. 1000 лева. У нас цената на застраховката основно зависи от кубатурата на двигателя, в кой град е регистриран автомобилът, както и от възрастта и опита зад волана на шофьора.
Опасните шофьори струват и по-скъпо за застрахователите, тъй като за тях всяка нова щета е нов разход. От няколко години всяка компания сама определя колко по-скъпа да е полицата за рисковите водачи. Но неуспешно. Защото всеки път, когато някой предизвика инцидент на пътя, започват измамите. За да се сложи край на измамите - до края на годината и у нас трябва да заработи единната система „бонус малус”. За да няма разминавания - данните на застрахователите, КАТ и Гаранционния фонд ще бъдат свързани. В обща система, която ще мери риска на шофьорите.
От данните, които идват за нарушения и актове, застрахователите ще определят цената за всеки шофьор поотделно. Така според броя на нарушенията джигитите на пътя могат да плащат с пъти по-скъпо от добрите шофьори. Крайната цел е по-скъпата „Гражданска отговорност” да дисциплинира нарушителите. Бъдете внимателни на пътя, защото „Гражданската отговорност” може да ни струва и 1000 лева.
11.05.2017, 09:27 часа
2382 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha