С „мяшано“ на Еньовден в Кула

С „мяшано“ на Еньовден в Кула На хубавия и мистичен летен празник Еньовден група ентусиасти от Кула с помощта на институции и частни лица ще представят за първи път един позабравен, но много характерен местен ритуал, а именно - приготвянето на кулски кулинарен специалитет по тайни семейни рецепти. Това е вкусното „кулско мяшано“, което е дало начало на популярния израз в Кула - „нящо мяшано“, което значи смесица, микс от различни качества, черти и детайли, които изобразяват пъстрия и многопластов кулски дух и бит.
Мяшаното е вид подправка - шарена сол, смес от сол с билки и други подправки, която всеки кулски домакин или домакиня приготвят по свой вкус и предпочитания, като освен задължителните съставки - сол, стрити червени чушки и чубрица, добавят и свои специални и уникални добавки - сминдух, мащерка, риган, кимион, суха целина или магданоз, смлени царевични зърна или орехови ядки и много други. Затова всяка смес е уникална.
Сега инициаторите, които наричат своето неформално сдружение „Майсторителница Убавило“ ще възродят традицията чрез конкурса за най-вкусно мяшано на 24 юни от 10 часа на зелената морава край крепостта "Кастра Мартис" в Кула.
Подготвена е и забавна програма за гостите, освен възможността да опитат кулинарния деликатес с парче домашно омесен хляб. Тя включва кулски песни, изпълнени от народния хор към читалището, кулски хора, възстановка на легендата за видението в римската крепост и др.
Голям е интересът към събитието. Доста граждани се записаха за участие в конкурса.
14.06.2017, 10:51 часа
768 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha