Данаил Кирилов обясни подробно идеята на ГЕРБ за нов референдум за мажоритарния вот

Данаил Кирилов обясни подробно идеята на ГЕРБ за нов референдум за мажоритарния вот Провеждането на нов референдум, с който българските граждани да посочат каква точно промяна на избирателната система искат. Тази своя идея представя пред "Стандарт" председателят на парламентарната комисия по правни въпроси и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. Според него нов по-обширен референдум е един от възможните изходи от сегашната ситуация и дори е логически вариант на действие. Кирилов уточни обаче, че провеждането на нов референдум не е обсъждано в парламентарната група на ГЕРБ и няма решение на управляващата партия.
"Промените в избирателната система са достатъчно сложен въпрос и няма как да ги подминем само със зададения на изминалия референдум на 6 ноември въпрос - за или против мажоритарния вот", коментира Кирилов. По думите му, ако се направи ново допитване, може да се поиска по-детайлното становище на избирателя не само дали одобрява 100% мажоритарната система, но и какво е мнението му за другите изборни системи. Като важно условие за предстоящ референдум председателят на правната комисия посочи провеждането на разяснителна кампания и добра подготовка от поне една година, а зададените въпроси да са повече от един.
"Първо - каква да е избирателната система. Второ - мажоритарна ли да бъде тя. Смесена ли да бъде системата, или да бъде настоящата система с подобрения", изреди Кирилов. И добави, че "ако се влезе в детайлите, ще се получи много по-добра представа каква промяна искат българските граждани".  Въвеждането на 100% мажоритарен вот не успя да получи подкрепата на парламента през изминалата седмица. След ожесточени дебати депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ за изцяло мажоритарно гласуване в два тура в 240 едномандатни избирателни района, чиито граници се определят от президента. Законопроектът получи подкрепата само на 98 народни представители от ГЕРБ и "Воля".
Категорично против се обявиха депутатите от БСП, ДПС и "Обединени патриоти". Темата за мажоритарния вот ще бъде на дневен ред и през тази парламентарна седмица. Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на "Воля" Веселин Марешки обяви, че в сряда ще представи своя вариант за мажоритарна система. В законопроекта, който предстои да бъде внесен, се предлага отново 100% мажоритарен вот, но не и разделяне на страната на 240 едномандатни района. Идеята на Марешки е да се запазят сегашните 31 многомандатни района, а за избрани да се приемат първите 15 по брой гласове кандидати. От мажоритарния вот не са се отказали и от партията на Бойко Борисов.
"Усилията на ГЕРБ за въвеждането на мажоритарна избирателна система ще продължат", вече увери министърът на правосъдието Цецка Цачева. 
19.06.2017, 08:38 часа
984 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha