Скандални разкрития за фалшиви храни на българския пазар

Скандални разкрития за фалшиви храни на българския пазар Хиляди тонове фалшифицирани храни и напитки са били конфискувани от европейския пазар само през миналата година. Скандални разкрития за подмяна на говеждо месо с конско направиха и от Българската агенция по безопасност на храните.
Оцветени маслини, фалшив алкохол, разредено мляко със забранени добавки като тебешир и урина - това са част от манипулациите на храни и напитки в световен мащаб, съобщава  bTV. Oще през 2011 година водещи медии съобщават, че на китайския пазар се прави пластмасов ориз. Фалшивият ориз се произвежда от картофи и... пластмаса.  
Данните са за държави от Азия и региона - Индия, Индонезия, Китай, Виетнам. Изработва се във форма на оризови зърна и се смесва с истински ориз, за да се увеличи количеството му. Остава твърд след приготвяне и след консумирането му има риск от задушаване, особено при малките деца. Сред най-често фалшифицираните продукти са кафето и чаят. В лаборатория за сензорен анализ медията прави експеримент и търси фалшификата с помощта на обучени дегустатори. 100% арабика срещу пакет с примеси.  
Резултатите се обработват до 30 минути. „Пет от 10 дегустатора успяха да разпознаят коя е различната проба в тройката, която тестваха. Статистически този резултат се смята за неоткриваема разлика при теста на двата продукта”, коментира Кристина Петева.
У нас са хващани фалшифицирани колбаси, мед и сирене. Продължават и тестовете за двоен стандарт при продуктите от Източна и Западна Европа.
19.06.2017, 14:00 часа
1392 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha