Изложба "Пактът Рьорих - История и съвременност" организират в Монтана

Изложба "Пактът Рьорих - История и съвременност" организират в Монтана На 27 юни 2017 година от 17:30 часа в Художествена галерия „Кирил Петров“ гр. Монтана (ул. „Цар Борис  III“ 19) се организира изложба "Пактът Рьорих - История и съвременност". 
Изложбата се провежда под патронажа на Националната комисия за ЮНЕСКО на Република България и се организира в рамките на международния изложбен проект на Международния Център „Рьорих“ и на Международния комитет за съхранение на наследството на Рьорих. 
Изложбата представя историята на Пакта Рьорих от зараждането на идеята в началото на ХХ век в Русия до подписването му през 1935 година във Вашингтон. В специален раздел е отразено присъствието на знака на Знамето на Мира в културите на всички народи и епохи, в това число в българската иконопис. Посетителите ще могат да се запознаят с изкуството на Николай Рьорих, посветено на идеите на Пакта и Знамето на Мира. В отделен раздел е представена актуалността на Пакта Рьорих-разрушението на безценни културни ценности от Втората световна война до съвременността. Представена е и дейността на Международния Център-Музей „Рьорих“, насочена към утвърждаване на идеята на Николай Рьорих за мир чрез култура.
Международното движение за Пакта Рьорих и Знамето на Мира през 30-те години на ХХ век има значителен принос за подписването на Пакта. България участва в Движението чрез Рьориховото общество в България (създадено през 1930 по инициатива на Николай Райнов, активни участници: Борис Георгиев, Васил Стоилов, Стоян Омарчевски и др.) и чрез Българския комитет за Пакта Рьорих (създаден през 1934 с ръководител полк. Н. Никифоров, председател на Върховния касационен съд в България). През 1956 година България се присъединява към Хагската конвенция от 1954 година, която се основава на Пакта Рьорих и се позовава на него в своя преамбюл. В края н 70-те-началото на 80-те години на ХХ век страната ни има значим принос за утвърждаването в ЮНЕСКО на идеите на Пакта Рьорих и Знамето на Мира.
 
19.06.2017, 17:07 часа
1043 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha