Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки

Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки От 1 юли почти 600 абитуриенти от Видинска област, положили успешно държавен зрелостен изпит през 2017 година, трябва да плащат сами здравните си вноски и да подадат декларация образец 7.
Учениците, завършили гимназия, трябва да се осигуряват сами докато станат студенти или започнат работа. От 1 юли до 25 август зрелостниците трябва да подадат декларация образец 7 и да платят здравната си вноски за м. юли. Изключение правят тези млади хора, които веднага след завършването на гимназия започнат работа и се осигуряват от работодателите си.
За сметка на републиканския бюджет се осигуряват здравно учениците навършили 18 годишна възраст, до завършване на средното си образование и студентите - редовно обучение до навършване на 26 годишна възраст, т.е съществува един период от време в който те не попадат в нито една от двете категории - "ученици" или "студенти". През това време трябва сами да плащат вноските си за здравно осигуряване, които са в размер на 18,40 лева на месец, защото съществува възможност да се окажат с прекъснати здравно-осигурителни права.  
Декларация образец 7 е задължителна за всички физически лица, които сами внасят своите здравноосигурителни вноски. В декларацията, освен личните данни, се вписва началната дата, от която гражданинът е длъжен да се осигурява за своя сметка и осигурителният доход, върху който ще се внасят здравноосигурителните вноски. Подаването на декларацията става лично, в офиса на НАП по постоянен адрес, по пощата, с обратна разписка или по електронен път с ПИК код на НАП.
Абитуриентите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравния статус се извършва и автоматично с въвеждане на ЕГН на телефон  0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. С електронния калкулатор на сайта на НАП може да се изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях.
Повече информация за плащането на здравните вноски може да се получи интернет страницата на НАП - www.nap.bg, в офисите на приходната агенция или от кол центъра на НАП – на телефон 0700 18 700 на цената на един разговор, въпроси могат да се задават и чрез електронната поща на адрес [email protected].
06.07.2017, 14:17 часа
1364 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha