Опасност от недостиг на храна грози Великобритания след Brexit

Опасност от недостиг на храна грози Великобритания след Brexit Излизането на Великобритания от Европейския съюз създава „реални рискове” за цената, наличността и качеството на хранителните доставки за страната. Същевременно обаче правителството в Лондон показва слаби признаци да се занимава с този проблем. Това гласи доклад на специалисти в хранителната област, предава вестник The Independent.
Според специалистите очакваното през 2019 г. финализиране на Brexit ще доведе до „хаос”, освен ако министрите не създадат ясен план за работата на изцяло нова система за снабдяване с хранителни продукти. В момента ЕС осигурява значителните 31% от храната на Великобритания. Според авторите на доклада този дял не може да бъде пренебрегнат без предварителни мерки по въпроса.
Изследователите, които са от три британски университета, представиха 86 страници доклад как Brexit може да засегне хранителната и селскостопанска области на страната. Същевременно Лондон се подготвя за следващия кръг от преговори с Брюксел. 
Авторите на доклада предупреждават, че ако Великобритания и ЕС не постигнат търговско споразумение, цената на вносната храна на Острова ще се увеличи с 22%. Те обясняват, че стабилността и сигурността на цените и доставките на храна във Великобритания отчасти се дължи на европейските стандарти. Според тях дори в случай на „меко” излизане на Лондон от Блока, при който Великобритания ще остане в единния пазар или митническия съюз, може да повлияе зле на хранителната и селскостопанската промишлености.
17.07.2017, 15:11 часа
313 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha