Внимание! Бум на варицела във Враца

Внимание! Бум на варицела във Враца За изминалата седмица петима жители на област Враца са пипнали варицела, а един е лепнал ентероколит. Toва стана ясно от седмичния информационен бюлетин на Регионалната здравна инспекция.
В сравнение с предходните месеци и със същия период на миналата година, случаите на заразени с шарка са доста повече. За последните 30 дни заболелите от варицела врачани по официални данни са 26 човека. Факт е обаче, че не всички търсят помощ от личните си лекари и така не влизат в информационната система.
До бум на заболяванията от варицела обикновено се стига, след като се натрупа голям контингент от деца, които досега не са преболедували шарката. Малчуганите лесно се заразяват, тъй като варицелата се предава по въздушно-капков път.
Специфичното за ентероколитите пък е, че са сериозни стомашно-чревни разстройства, които се причиняват от замърсена храна.
Регистрираните остри респираторни заболявания и грип за изминалата седмица са 14 на 10 000 случая. Тези стойности са значително под епидемичните и няма потвърдени случаи на грип, поясняват от здравната инспекция.
18.07.2017, 08:17 часа
1132 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha